Русия остава извън световната лека атлетика

Русия остава извън световната лека атлетика

Руските атлети няма да могат да се състезават за своята страна на предстоящите спортни форуми до края на 2018 г. Решението е на Международната федерация (ИААФ) и е продължение на санкцията, наложена през ноември 2015 г.

Тогава федерацията на страната бе наказана заради системна употреба на допинг. Руските спортисти пък се състезаваха под неутрален флаг.

Президентът на Федерацията Себастиан Коул обяви, че все пак руската страна показва подобрение в борбата със забранените вещества, но членовете на ИААФ са били единодушни в решението си да удължат санкцията до декември 2018 г., когато е следващото им събрание.

"Все още има празнини, които да бъдат попълнени. Има прогрес в ключови области, но все още не сме стигнали момента, в който всеки елемент от критериите е изпълнен", каза той.

От Международната федерация очакват подобрения в 3 направления - плащане на разходите, свързани със скандала, пълно признаване на Руската антидопингова централа, която все още е без лиценз, и предоставяне на достъп до пробите на руските спортисти, взети в периода 2011-2015 г.

След решението на ИААФ става ясно, че на европейското първенство в Берлин през август 2018 г., руските състезатели отново ще се състезават под неутрален флаг.

Споделяне

Още по темата

Още от Спорт

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?