Русия отбеляза 75-ата годишнина от победата край Сталинград с голям военен парад

Русия отбеляза 75-ата годишнина от победата край Сталинград с голям военен парад

Руският президент Владимир Путин взе участие в днешните тържества във Волгоград по случай 75-годишнината от победата на Съветската армия над нацистките завоеватели при Сталинград - най-кръвопролитната битка в историята на човечеството, променила хода на Втората световна война, съобщи ТАСС.

В реч на празничния концерт в града на Волга Путин нарече сражението за Сталинград най-великата битка не само във Втората световна война, но и в цялата история на човечеството. По думите му цялата страна тогава "се изправи като несъкрушима твърдина" пред завоевателите. Съветските воини, заедно с жителите на града, се бориха доблестно, превръщайки в крепост всяка улица, всеки окоп, дом и огнева точка, подчерта той, цитиран от ТАСС.

Президентът призова потомците да не проявяват малодушие и "да се равняват по делата на бащите и дедите си", отстояли Сталинград.

Трябва така, както героите от войната, да вървим към поставените цели и да постигаме повече от това, което вече сме успели, да устояваме на всякакви изпитания, да се грижим за родната си страна и да работим за разцвета ѝ, каза той.

Путин благодари на ветераните за великата победа при Сталинград, в която те спасиха родината си, за самоотвержеността им и за всичко, което те са направили за страната си.

Президентът произнесе слово и пред младите активисти на движението "Доброволци на Победата", като призова младото поколение не само да се гордее с миналите победи, но и да постига свои собствени резултати, за да бъде достойно за паметта на предците си.

Най-важното, според него, е "и в мирно време да бъдем достойни за онези хора, които проявяваха такива качества в боевете за Сталинград".

Путин посети величествения мемориален комплекс в чест на победата на хълма Мамаев курган, положи венец пред вечния огън в залата на славата там и почете с едноминутно мълчание паметта на загиналите в боевете съветски воини.

Той положи и венец пред гроба на маршал Василий Чуйков, командвал 62-а армия, отличила се в битките за Сталинград, починал през 1982 г. и погребан според завещанието му на територията на мемориала.

По данни на руски и германски източници в грандиозната битка през зимата на 1942-43 г. са загинали общо над 2 млн. души - както войници и офицери и от двете страни, така и обикновени граждани. В полетата на десетки километри от града и до днес периодично биват откривани останки на войници от времето на битката и биват погребвани на мемориални гробища и в братски могили.

Грандиозната битка приключи на 2 февруари 1943 г. с пълната капитулация на германските войски, командвани от фелдмаршал Фридрих Паулус, обкръжени от съветската армия. Всичките се предават в съветски плен начело с командира си.
По-рано днес във Волгоград, който бе преименуван така през 1962 г., се състоя военен парад в чест на 75-ата годишнина от победата, обърнала хода на войната.

По площада на Падналите бойци преминаха 60 единици бойна техника. Начело на колоната се движеше легендарният съветски танк Т-34. На парада бяха показани за първи път и най-модерни оръжия от арсенала на руската армия - оперативно-тактическия ракетен комплекс "Искандер", реактивни системи за залпов огън "Смерч" и "Торнадо", зенитен ракетен комплекс за противоракетна отбрана С-400. В състава на парадните бойни колони минаха и самоходни гаубични установки, танкове Т-90, бойни машини на пехотата, бронирани автомобили "Тигър". Участваха общо 1400 войници и офицери от руския Южен военен окръг и курсанти от военни училища. Състоя се и въздушен парад, на който бяха представени хеликоптери Ми-28, Ка-52 и Ми-35, бомбардировачи Су-24М и Су-34, изтребители Су-27 и Су-30М2.

В днешните тържества, които още продължават, участват около 200 гости от над 10 страни. Тази вечер предстоят лазерно шоу, фойерверки и артилерийски салют.

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?