Русия отговаря на санкциите със забрани за чужди стоки и думи

Русия отговаря на санкциите със забрани за чужди стоки и думи

Руските комунисти искат да накарат купувачите и възложителите в страната да се откажат от чуждестранни стоки и услуги в полза на родните производители, пише в петък руският "Независимая газета".

Авторите на законопроекта, който ще се гледа наесен в Държавната дума - депутатите Сергей Обухов и Валерий Рашкин от комунистическата паритя на Руската федерация (КПРФ), виждат в него отговор на все по-твърдите санкции, налагани на Русия. Те предлагат да се отнеме правото да купуват чуждестранни стоки от държавните и общинските служители - разпоредители със средства от бюджета на страната. Мярката не се предвижда да обхване и частните предприемачи.

Комунистите обясняват проекта със стремеж да се сведе до минимум взаимодействието с "държави агресори и страни, които градят неприятелска политика спрямо Русия".

Днес няма нужда Русия да купува стоки от чужбина, а "липсата на западни конкуренти ще създаде мотивация у родните производители", твърди Вадим Соловьов, шеф на юридическата
служба на компартията.

Идеята е безсмислена - "та нали щом се търсят днес чуждестранни стоки, значи или са с по-добро качество, или по-евтини", коментира бизнесаналитикът Агван Микаелян.

Либералдемократите в парламента също готвят забрана, но друга - върху чуждите думи в рекламата. Депутатът Ян Зелински също готви законопроект за есенната сесия на Държавната дума. Текстът предвижда вето върху чуждите думи по рекламните лозунги, изявления и девизи, каквито се поместват на билбордове и различни афиши. Ще се забрани например думата Sale - "разпродажба".

Според вносителя цялата информация на рекламните носители "трябва да е на руски. За да направят впечатление обаче, мнозина вмъкват чуждестранни изказвания. Забравяйки, че живеем в Русия, а не в Америка", пише вестникът, цитиран от Би Би Си.

В рекламата може да бъдат разрешени само официалните названия на фирми и организации като Nike и Mercedes, добавя той.

Споделяне

Още от Свят

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?