Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Русия отговори "огледално" на страните, изгонили нейни дипломати

Гони 60 американски дипломати, закрива консулството в Санкт Петербург и даде месец на Лондон да намали дипломатите си

15 коментара
Сградата на руското външно министерство в Москва

Русия спази обещанието си да отговори "огледално“ на страните, които изгониха нейни дипломати и предприеха други мерки в знак на солидарност с Великобритания заради отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му на британска територия.

По-рано тя предприе същата стъпка и спрямо Великобритания, като изгони 23-ма британски дипломати, закри консулството на Обединеното кралство в Сантк Петербург и забрани работата на Британския съвет в Москва.

В петък ответните мерки спрямо Лондон бяха разширени. Руското външно министерство съобщи, че е дало на Великобритания срок от един месец да намали броя на дипломатите си в Русия до този на руската дипломатическа мисия във Великобритания. Британският посланик в Москва Лори Бристоу е бил извикан в министерството и му е била предадена протестна нота. В нея се казвало, че британските "провокативни действия" са довели до решението на много западни правителства да изгонят десетки руски дипломати от техните столици.


"Току-що обсъдихме развоя на ситуацията около случая в Солсбъри и стъпките, които предприеха двете страни. Няма да навлизам в детайли", каза дипломатът на излизане от министерството. Той повтори, че на територията на Великобритания е "било използвано химическо оръжие", както и че Лондон и досега не е получил никакви разяснения от Москва.

По-късно в руското министерство на външните работи бяха извикани ръководителите на дипломатическите мисии на останалите страни, експулсирали руски дипломати, за да им бъдат връчени протестни ноти и да бъдат уведомени за ответните мерки.

Британското министерство на външните работи изрази съжаление заради реакцията на Русия.
Като е отровила бившия разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му на британска територия, Русия наруши международното право, подчерта говорителка на Форин офис. "Това буди съжаление, но с оглед на поведението на Русия преди това, ние очаквахме някаква реакция", каза тя.


"Няма друго заключение, различно от това, че руската държава е виновна. Русия е в крещящо нарушение на международното право и Конвенцията за забрана химическите оръжия и действията, предприети от страни от целия свят, показаха колко дълбоко е международното безпокойство", добави говорителката на британското външно министерство, цитирана от Ройтерс.

Срещу САЩ

Русия гони 60 американски дипломати и закрива генералното консулство на САЩ в Санкт Петербург, в отговор на решението на Вашингтон да изгони 60 руски дипломати и да закрие руското консулството в Сиатъл, заяви тази сутрин руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС и Асошиейтед прес. И добави, че същите реципрочни мерки ще бъдат взети спрямо всички останали страни, изгонили руски дипломати във връзка с отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия във Великобритания.

"Експулсирането на 60 дипломати е аналогична мярка, но затварянето на консулството в Санкт Петербург е асиметрично", заявява Александър Габуев, анализатор в московския Център Карнеги и бивш външнополитически кореспондент на в. "Комерсант". "Аналогичен отговор щеше да бъде затваряне на консулството във Владивосток", коментира той пред в. "Вашингтон пост".

Сергей и Юлия Скрипал бяха открити в безсъзнание и в критично състояние в английския град Солсбъри на 4 март. Британските власти обвиниха Русия, че ги е отровила, след като тя отказа да даде обяснения за инцидента с нервнопаралитичното вещество "Новичок", което според британските разследващи е използвано при покушението и което се е произвеждало единствено в бившия СССР.

Москва решително отрича да е замесена, припомня АП. Няколко десетки държави, включително САЩ, много страни от ЕС и НАТО тази седмица изгониха над 150 руски дипломати в знак на солидарност с Великобритания. България не е сред тях. Страната ни извика посланика си в Русия Бойко Коцев на консултации в София.

На пресконференция в Москва Лавров повтори познатата руска теза, че експулсирането на руските дипломати е резултат от "груб натиск" от страна на САЩ и Великобритания, които принудили съюзниците си "да следват антируски курс".

Той отбеляза също, че работа на Организацията за забрана на химическите оръжия /ОЗХО/ е да определи какво химическо вещество е било използвано за отравянето на Скрипал и дъщеря му, а не да потвърди британските заключения. "За да има нормален разговор, за да се установи истината, ние официално предложихме на 4 април да се свика извънредна сесия на Изпълнителния съвет на ОЗХО, където ще поставим конкретни въпроси, които не един път са поставяни, но ще го направим в обобщен вид", посочи Лавров.

Руското външно министерство уточни, че Москва е обявила за персона нон грата 58 служители на посолството на САЩ в Москва и двама на генералното консулство в Екатеринбург за "дейност, несъвместима с дипломатическия им статус". Американските представители трябва напълно да освободят сградата на консулството в Санкт Петербург не по-късно от 31 март. Обявените за персона нон грата дипломати трябва да напуснат Русия до 5 април.

Министерството предупреди, че ако САЩ предприемат "още враждебни действия" срещу руските дипломатически представителства, Москва ще отговори реципрочно. "Ние призоваваме американските власти, които поощряват и раздуват клеветническа кампания срещу нашата страна, да размислят и да прекратят безразсъдните действия за разрушаване на двустранните отношения", се казва в изявление на руското външно министерство.

Снощи американският посланик Джон Хантсман е бил извикан в министерството и са му били поискани разяснения за негови публични изказвания за възможността да бъдат арестувани руски държавни активи в САЩ.


Експулсирането на 60 американски дипломати от Русия вчера не е неочаквано и САЩ ще се справят с това. Решението обаче влошава допълнително отношенията между двете страни, отбеляза Белият дом в изявление. Изгонването на необявени сътрудници на руското разузнаване от САЩ и над 24 партньорски страни и съюзници в НАТО по-рано тази седмица беше адекватен отговор на руското нападение на британска територия, се казва в комюникето.

Говорителката на Държавният департамент на САЩ Хедър Науърт каза, че няма никакво оправдание за руската реакция. Според нея Москва е решила да се изолира още повече. От списъкът, който ни беше даден, е ясно, че Руската федерация не е заинтересована от диалог по важните за нашите две страни въпроси и ние си запазваме правото да отвърнем, каза Науърт.

Останалите засегнати

Русия ще експулсира четирима германски дипломати в отговор на решението на Берлин да изгони аналогичен брой руски дипломати заради "аферата Скрипал", съобщи германското министерство на външните работи. "Това решение на Москва не е изненада", заяви германският външен министър Хайко Маас.

Русия гони и двама испански дипломати, предаде Ройтерс. По-рано тази седмица Мадрид обяви, че ще експулсира аналогичен брой руски дипломати.

Москва реши да изгони и по един норвежки и финландски дипломат, след като същото направиха Норвегия и Финландия.

Един ирландски дипломат също ще бъде изгонен от Русия, в отговор на аналогична ирландска мярка.

Русия ще експулсира и петима дипломати от балтийските републики, предаде ДПА.
По-рано общо петима руски дипломати бяха обявени за персона нон грата в Литва, Латвия и Естония.

Двама италиански дипломати също ще бъдат изгонени от Русия, след като Италия реши да изгони двама руски дипломати.

След извикването си в руското външно министерство посланиците на Канада, Дания и Швеция си тръгнаха, без да направят коментари. Впоследствие стана ясно, че двама от деветимата работещи в Русия датски дипломати ще трябва да напуснат страната.

Русия реши също да изгони и 13 украински дипломати, след като по-рано тази седмица от Киев си тръгнаха 13 руски дипломати.

Русия си запазва правото на ответни мерки спрямо Белгия, Унгария, Грузия и Черна гора, които, заедно с редица западни страни, взеха решение да експулсират руски дипломати, заяви руското министерство на външните работи, цитирано от ТАСС.

То каза, че е извикало ръководителите на дипломатическите мисии на 23 страни във връзка с конфронтацията със Запада заради отравянето на бивш руски шпионин и неговата дъщеря във Великобритания.

За разговори в руското външно министерство са били извикани представители на Австралия, Албания, Германия, Дания, Ирландия, Испания, Италия, Канада, Латвия, Литва, Македония, Молдова, Норвегия, Полша, Румъния, Украйна, Финландия, Франция, Холандия, Хърватия, Чехия, Швеция и Естония.

На тези дипломати "бяха връчени протестни ноти и бе заявено, че в отговор на необоснованите искания на съответните държави за експулсиране на руски дипломати, въз основа на недоказани обвинения на Великобритания по адрес на Русия заради т. нар. случай Скрипал, руската страна обявява за персона нон грата същия брой сътрудници на дипломатическите учреждения на тези страни в Руската федерация", каза министерството.

Тъй като в последния момент към тези страни решиха да се присъединят Белгия, Унгария, Грузия и Черна гора, Русия си запазва правото на ответни мерки срещу тях, се допълва в съобщението.

Притесненията на Москва

От руското външно министерство съобщиха, че са им били нужни няколко дни да реагират поради стремежа на Русия да не ескалира допълнително конфликта. Списъкът със западните дипломати, които ще бъдат експулсирани, бил внимателно проверен, така че да не бъдат нанесени ненужни щети на каналите за диалог в бъдеще, пише британският вестник „Файненшъл таймс“.

Москва обаче се притеснява и от потенциални финансови санкции, продължава вестникът. И припомня, че Великобритания преглежда визите, издадени на стотици заможни руснаци и обсъжда възможността да наложи забрана на Лондонското Сити да помага в продажбата на руски държавен дълг.

Миналия месец клиринговите къщи в Ситито, съвместно с големи руски банки, срещу които има наложени санкции, са допринесли за издаването на еврооблигации на стойност 4 млрд. евро, с които е финансиран руският дълг. Половината от тях са продадени на лондонския пазар, като почти половината от дълга е бил купен от базирани в британската столица инвеститори, пише „Файненшъл таймс“.

Подобно развитие би поставило под въпрос плановете за икономически реформи, които Владимир Путин обеща да проведе в предстоящия си 6-годишен мандат, спечелен от него на изборите преди две седмици. Той обеща скок в технологичното развитие и значително нарастване на разходите за инфраструктура, здравеопазване и образование.

"Точно в момента те търсят навсякъде откъде да вземат пари за тези планове", коментира висш руски представител пред "Файненшъл таймс". "Без икономическо сътрудничество с външния свят, без пари от чужбина, без по-добри отношения с европейските страни, това няма да сработи", коментира източникът.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

15 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Коментарът е изтрит в 17:21 на 16 април 2021 от автора.
  #15
 2. Коментарът е изтрит в 17:21 на 16 април 2021 от автора.
  #14
 3. Коментарът е изтрит в 17:21 на 16 април 2021 от автора.
  #13
 4. Коментарът е изтрит в 17:21 на 16 април 2021 от автора.
  #12
 5. Kiril Kovatchev
  #11

  Видяла жабата че подковават вола и тя вдигнала крак.

 6. Milenca
  #10
 7. Калико Джо
  #9
 8. Калико Джо
  #8

  Русия е "Огледалния свят" и Путин е "Лудия шапкар".

 9. Boris Kamov
  #7

  Така и не разбрах защо Англия, която е най-засегната, изгони 14 руски дипломати а Тръмп изгони 60! Изглежда че го посъветваха да пръдне а той се нааака :–)

 10. Bлaдo
  #6

  с каквото и да се търгува на китайската борса, рУсия ще гледа гладна отстрани, щото е бедна, изпосталяла и фалирала и може да търгува единствено с ... "новичоци"... И стига си баял(5) за "война"! - тя дойде, изгубихте я и отмина... - ама ти така и не си разбралллл... Войната ти си е вътрешно-руско-съветска - със собствения ви народ и май дори и нея ще изгубите...

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.