Русия отхвърли европейската енергийна харта

Русия отхвърля Европейската енергийна харта, заяви специалният представител на президента на Русия за отношенията с Европейския съюз Сергей Ястржембски, предаде в петък германският вестник "Тагесцайтунг", цитиран от БТА.

“Нищо не пречи на участието на чужди предприемачи в добива на петрол в Русия, ако това става с “Газпром” и при нашите условия”, подчертава Ястржембски. Той допълва, че енергията е коз, който страната няма да изпусне безплатно, без ответните услуги.

Според специалния представител на президента Владимир Путин, няма никаква надежда от страна на Русия да направи компромиси по отношение на документа, който регламентира енергийната политика на всички страни – членки на ЕС.

“Въпросът е решен веднъж и завинаги – хартата не е изгодна за нас", твърди Ястржембски в интервю, цитирано от ДПА и ИТАР-ТАСС.

Русия твърдо отказва да ратифицира Европейската енергийна харта, чиято цел е да бъде либерализиран взаимният достъп до пазарите и газопреносните мрежи в Европа. Руските енергийни компании обаче се опитват да влязат и да работят във вътрешноевропейското пространство като страни – членки, чрез проекти в държавите от бившия социалистически лагер.

На фона на категоричното отхвърляне на европейската енергийна харта, остава големият въпрос за проектите с руско участие на българска територия – петролопровода Бургас-Александруполис, където Русия притежава 51% от активите и бъдещата атомна централа “Белене”.  

 

Споделяне

Още от Бизнес