Русия отхвърли искането на Берлин и Париж за освобождаване на украинските моряци

Русия отхвърли искането на Берлин и Париж за освобождаване на украинските моряци

Русия смята за неприемливи исканията на Германия и Франция относно спазването на правата на човека в Крим и ескалацията на напрежението в Керченския пролив и Азовско море, заяви руското външно министерство в разпространен тази сутрин коментар по повод съвместното изявление на канцлерката Ангела Меркел и президента Еманюел Макрон вчера, предаде ТАСС.

Руското МВнР призовава  Берлин и Париж вместо да поучават Русия да обърнат внимание на "набиващите се на очи факти за грубо нарушаване на правата на човека от властите в Киев".

Меркел и Макрон призоваха в съвместното си изявление Москва да освободи украинските моряци, задържани заедно с трите си кораба при инцидента в Керченския проток миналия месец.

"Безусловно, ние приемаме за сведение подобни призиви, но те не могат да бъдат основание за промени на руското законодателство или за това някой да не спази руското законодателство", каза говорителят на КремълДмитрий Песков. Той потвърди, че тази тема е била повдигната вчера и по време на телефонния разговор между руския президент Владимир Путин и канцлерката Ангела Меркел. "Президентът Путин даде своите разяснения", отбеляза Песков.

Говорителят на президента напомни, че "сега украинските моряци се намират под следствие". "Всичко което става с тях,става в съответствие с руското законодателство", посочи той.

Русия гарантира свободата на корабоплаване в Керченския пролив и в региона в съответствие със съществуващите руско-украински споразумения и с международното право, "и като се отчитат, разбира се, реалните рискове за сигурността, заплахите и възможните провокации от страна на Украйна и западните ѝ приятели", се посочва в документа на руското външно министерство.

"Бихме искали да напомним, че са безплодни опитите да се поставя под съмнение правният статут на Крим и на Севастопол като субекти на Руската федерация, направили своя съзнателен избор в резултат на свободно волеизявление в съответствие с международното право. Русия и занапред твърдо ще отстоява своя суверенитет, ще пресича всички опити за провокации", подчертава руското външно министерство.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?