Русия отхвърли възможността за измама с оборудване за АЕЦ "Козлодуй”

Русия отхвърли възможността за измама с оборудване за АЕЦ "Козлодуй”

Възможността за измама с качеството на произведено в Русия оборудване за АЕЦ "Козлодуй” бе отхвърлена в събота от руската компания "Атоменергомаш”,  собственик на завода "ЗиО-Подолск”, за който преди два дни стана ясно, че се разследва от руските спецслужби за доставка на изработено от по-евтини от поръчаните материали ядрено оборудване за централи в Русия, България, Иран, Китай и Индия. Партньор в измамата бил доставчикът на стомана "Атом-Индустрия”, който предоставял по-евтина суровина, а разликата в цените си поделяли двама шефове на компаниите. Единият от тях бе арестуван в сряда, другият се издирва от руските служби.

АЕЦ "Козлодуй” бе единствената поименно цитирана от изданието "Росблат" атомна централа, в която били доставени четири подгревателя високо напрежение.  От българската компания побързаха да поискат от "ЗиО-Подолск” и българския доставчик "Атомтоплопроект” информация по случая. Шефът на АЕЦ "Козлодуй” Александър Николов обясни, че подгревателите не дават признаци за проблеми, но при спирането на двата реактора за планов ремонт по-късно през годината ще бъде направен тест за качеството на метала, от който са произведени.

В отговор от "Атоменергомаш” разпространиха в събота официално изявление, в което се посочва, че в "ЗиО-Подолск” има строга многостепенна система за контрол върху качеството, която обхваща всички етапи на производството – от експертиза на получените материали и суровини до приема на произведената продукция. Оценката за съответствието на качеството на оборудването, което се доставя за задграничните централи, се извършва от упълномощената организация ОАО "Зарубежатоменергострой”, пише в съобщението.

В него се обяснява още, че при изпълнение на поръчката за подгревателите високо напрежение за АЕЦ "Козлодуй” е била направена щателна проверка от служители на "ЗиО-Подолск” и на конструкторската организация  ОАО "Инженерингова компания ЗИОМАР” за качеството на материалите, включително и на заготовките за тръбните дъна. Проверки са правени и в процеса на производство и на вече изработеното оборудване, както и допълнителни независими експертизи и изследвания от страна на научно-изследователски организации по металознание като ЦНИИТМАШ и ЦНИИ КМ "Прометей”.

От руската компания твърдят, че контрол върху производството на тръбните дъна е извършено и от "Ростехнадзор”, за което има издадени документи. Освен това представители на възложителя на поръчката е имало не само при приемане на готовото оборудване, но и по време на различни стадии от неговото изработване, пишат от "Атоменергомаш”.

Още една допълнителна проверка била направена след получаване на анонимен сигнал и резултатът от всички посочени експертизи е, че металът, използван при изпълнението на поръчката за АЕЦ "Козлодуй” отговаря на всички необходими изисквания за качество, допълват от дружеството, което е част от групата на държавната "Росатом”, ангажирана и с проекта за бъдещата АЕЦ "Белене”.

От "Атоменергомаш” завършват изявлението си с това, че липсват всякакви факти за използване на некачествени метали и други материали при производството на оборудване за ядрени централи и информациите за недостатъчно качествена продукция на "ЗиО-Подолск” са некоректни и погрешни. 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес