Русия отказа да пусне евродепутат в Москва

Русия отказа да пусне евродепутат в Москва

Заместник-лидерът на четвъртата по численост и влияние фракция в Европейският парламент "Зелените/Европейски свободен алианс" Ребека Хармс съобщи на своята страница във Фейсбук, че ѝ е било отказано влизане в Русия, предаде РИА "Новости".

"Независимо от това, че разполагам с дипломатически паспорт, на мен ми беше отказано влизане в Русия. Беше ми казано да взема следващия обратен полет, и че всеки опит да вляза в Русия ще се смята за криминално действие", написа Хармс.

Европейският съюз осъжда липсата на прозрачност за съществуването и съдържанието на руски "черен списък", забраняващ влизането на европейски граждани на територията на Русия. Това заяви Мая Кочиянчич, говорител на Европейската служба за външно действие, цитирана от БТА.

От парламентарната група на Зелените уточняват, че пътуването на Хармс е било свързано с присъствие като наблюдател на процеса срещу украинката Надя Савченко, военен пилот, заловена в района на Донбас по-рано тази година и обвинена в убийството на двама руски журналисти.

Осъждаме недопускането на Ребека Хармс на руска територия, заяви Кочиянчич. Тя поясни, че Хармс е съгласувала предварително пътуването си с руските власти. Липсата на прозрачност за списъка (на нежелани пътници) е в разрез със споразуменията за облекчен визов режим между ЕС и Москва, добави говорителят.

Споделяне

Още от Европа