Русия отказва да ратифицира Протокола от Киото

Русия обяви, че няма да ратифицира в сегашния му вид Протокола от Киото, с който се ограничават емисиите на вредни газове, предадоха световните агенции.

В сегашния си вид Протоколът от Киото налага сериозни ограничения на икономическия растеж на Русия. Естествено, в сегашния си вид този протокол не може да бъде ратифициран, каза пред репортери в Кремъл икономическият съветник на руския президент Владимир Путин -Андрей Иларионов

Досега президентът Путин изказваше съмнения за възможността Русия да ратифицира договора, но не я изключваше напълно.

Руската ратификация е ключова за изпълнението на Протокола от Киото, подписан през 1997 г. За влизането му в сила са необходими ратификациите на 55 държави, отговарящи за поне 55 процента от глобалните емисии на вредни газове през 1990 г. След като САЩ и няколко други държави категорично заявиха, че няма да ратифицират, минимумът можеше да се достигне единствено с присъединяването на Русия.

Иларионов заяви днес, че протоколът противоречи на руските интереси. Невъзможно е да поемем отговорности, които сериозно ограничават икономическия растеж на страната ни. Не е справедливо Русия да ограничи вредните си емисии и да забави растежа си, докато Съединените щати и другите страни, чиято промишленост отделя вредни газове, отказват да се присъединят, посочи той, цитиран от АП.

Обявеното от Русия намерение е изключително обезкуражаващ знак за много от делегатите на срещата на страните, които се присъединиха към Конвенцията на ООН за промените в климата, която започва тази седмица в Милано.

Споделяне

Още от Свят