Русия отказва да свали цената на "Белене" и можело да "зареже" проекта

Русия отказва да свали цената на "Белене" и можело да "зареже" проекта

Русия няма да строи АЕЦ "Белене” на всяка цена, заяви пред български журналисти в Москва генералният директор на руската държавна корпорация "Росатом” Сергей Кириенко. По думите му, ако фиксираната окончателна цена бъде под 6. 4 млрд. евро, както настоява България, проектът става нерентабилен и Русия може да се откаже да участва в него.

Сергей Кириенко потвърди готовността на Русия за дялово участие в АЕЦ "Белене”, като очаква то да бъде между 30 и 40 процента.

Той каза още, че България ще загуби повече от 1 милиард евро, ако спре "Белене", а крайният срок за постигане на споразумение е до пролетта на идната година.

Колкото повече ми поставят ултиматуми, толкова повече се втвърдявам

"Колкото повече някой ми поставя ултиматуми, толкова повече се втвърдявам", бе отговорът на премиера Бойко Борисов. Ако се прави ядрена централа, искам "тя да е най-евтината и най-сигурната в света", добави той и отново настоя да се знае колко точно ще струва проектът.

Хубавото е, че картите за преговорите за АЕЦ "Белене" вече са на масата и сега вече стана ясно, че никой никога не си е мислел, че цената на централата е 4 млрд. евро, коментира министърът на икономиката Трайчо Трайков.

Проблем е, че "Росатом" не е заявил при подписването на договора, че най-ниската цена за АЕЦ "Белене" според компанията е 6.4 млрд. евро. Това е прекалено висока цена, заяви Трайков.

Последната обявена позиция на София е, че проектът трябва да е под 5 млрд. евро.

Темата бе дискутирана преди две седмици, когато руският премиер Владимир Путин заяви в София, че Русия е дала твърда и крайна цена за проекта, която включва и руско финансиране. Бойко Борисов обаче отклони съобщаването на цената по време на съвместната му пресконференция с Путин, а министър Трайков по-късно заяви, че предложението на руснаците е към подписания договор за 3.997 млрд. евро да се прибави ескалационна надбавка от 2.3 млрд. евро.

Според него проектът трябва да струва под 5 млрд. евро, защото трябва да се извадят направените вече в инфраструктура инвестиции от НЕК за 700-800 милиона, както и 500 милиона за консултанти и лихви.

"Фиксирана цена от 5 млрд. евро няма да се обсъжда. Това е толкова безсмислено и нереално", обяви от Москва Кириенко. Като възможни компромиси "Росатом" вижда фиксирана цена от около 6.4 млрд. евро или по-ниска цена, само ако тя е плаваща и се индексира според инфлацията с годините.

Бойко Борисов: Цената скача до 8.5- 9 млрд. евро

Изчислена към днешна дата, стойността на централата е 6.7 млрд. евро, заяви Кириенко пред специално поканени в Москва български медии, като се позова на подписаните договори. Той отново предупреди, че всяко забавяне увеличава стойността на проекта. Макар и с нежелание, от "Росатом” се съгласихме да фиксираме цената при възможно най-ниска рентабилност, каза ръководителят на държавната корпорация:

"Още веднъж пресметнахме всички възможности, защото ситуацията около "Белене" е уникална, след като почти цялото оборудване за централата е произведено. Така че фиксираната цена е от 6.4 милиарда евро, може би малко по-ниска, но резерви за допълнително сваляне няма. За точната сума се водят преговори. Не можем обаче да слезем под нивото на минимална рентабилност и ако трябва ще се откажем от проекта, ще го направим”, изтъкна Сергей Кириенко, цитиран от БНР.

Борисов заяви обаче, че ако към тази цифра 6.4 млрд. евро, се "сложат и заемите, и похарчените пари, и ескалационите разходи, плюс посредника от 500 млн., плюс заема към "Париба” от 250 млн. евро, цената отива към 8.5 – 9 млрд. евро".

"Затова, когато дойде Кириенко, пак ще гледаме сметките”, каза още Борисов.

"Това е добър проект, жалко ще е да го зарежем. Но ние не можем да слизаме по-ниско от нивото на минимална рентабилност, защото така поемаме рисковете и на българските доставчици, и на европейските. Няма да се спускаме по-ниско от нивото, което ни гарантира изплащане на проекта. Ако трябва да се откажем от проекта, значи, че ще се откажем. Изхождаме от това, че вече много отстъпихме", заяви от своя страна шефът на "Росатом" пред БНТ.

Москва очаква решение за "Белене" до пролетта

Кириенко каза още, че ако до пролетта на идната година не бъде взето решение за строителството на централата, ще възникне въпросът какво да се прави с готовото вече оборудване.

"Ако сега спрем и дадем оборудването на друго място, дори и всичко да се реши след това през 2011 г., то централата ще стане готова не по-рано от 2020 г. Това значи, че чехите ще бъдат по-напред, Турция ще бъде по-напред и не съм уверен, че "Белене" ще се впише в експорта...", коментира той.

Пред поканите в Москва български журналисти Кириенко пак повтори, че проектът "Белене" е изгоден и за двете страни и че направените инвестиции ще се възвърнат за по-малко от 19 години.

Според изчисления на българската държавна компания НЕК, към момента единствен собственик и инвеститор в проекта, втората атомна централа у нас може да е рентабилна, само ако има сключени дългосрочни договори за изкупуване на произвежданата от нея електроенергия. Тези разчети са залегнали в десетгодишния бизнес план на на НЕК до 2020 г. , заяви преди ден Димчо Кънев, главен специалист в отдел “Прогнозиране, развитие и научно обслужване“ в компанията.

Той поясни, че без такива договори проектът е изложен на пазарния риск от конкуренцията на останалите енергийни мощности в региона. Според данните на НЕК за развитието на българския пазар и електропотреблението, 1/5 от капацитета на централите в страната и без това ще останат свободни и трябва да се търси реализация на продукцията навън.

Кириенко, който пристига за преговори в София на 30 ноември, изрази надежда за напредък в преговорите не само по цената, но и по въпроса с бъдещите акционери в "Белене". Според него първият бетон на централата може да бъде излят още септември догодина, а първият реактор да заработи до 2016 година.

Трайков: Засега срокове няма

Със Сергей Кириенко имаме изключително конструктивен диалог и не вярвам, че преговорите с него се водят чрез пресата, заяви в кулоарите на парламента министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Кириенко ще пристигне у нас идния вторник и тогава ще бъде обсъдено дали Русия поставя някакви срокове на България, в които страната ни да реши позициите си за проекта. Такива срокове засега няма, каза Трайков.

В момента проектът за АЕЦ "Белене" не е по-замразен от лятото на миналата година и оттогава е свършена огромна работа, отбеляза той. Въпреки това строителството не може да започне, защото не е готов техническият проект за централата, поясни министърът.

Въпреки че няма подписан комплексен договор за цялостното изграждане на АЕЦ "Белене", предишното правителство е подписало допълнение към първоначалното рамково споразумение, в което България се ангажира да плати около 700 млн. евро за оборудване с дълъг цикъл на производството, каза министър Трайков. По думите му, това е пример за необезпечен договор за 700 млн. евро. Трайков отрече да има договореност за неустойки за 1 млрд евро, които България трябва да плати на "Росатом".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес