Русия отлага масовата ваксинация със "Спутник V" и търси помощ отвън

Русия отлага масовата ваксинация със "Спутник V" и търси помощ отвън

Путин озадачи света през лятото с регистрирането на ваксина срещу коронавируса. Заявленията за масово ваксиниране на населението обаче се отлагат. Сега Москва търси помощ от чужбина, пише германският в. "Ханделсблат".

Масовото ваксиниране ще започне в "близките месеци", заяви прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков в края на миналата седмица и добави, че не може да се ангажира със срок.

Това е доста разтегливо понятие, отбелязва "Ханделсблат" и припомня, че масовото ваксиниране трябваше да започне през октомври. Такива бяха гръмките обещания на високопоставени руски политици през лятото, когато президентът Владимир Путин регистрира ваксината, символично наречена "Спутник V" в качеството ѝ на първата в света ваксина срещу коронавируса.

След това обаче срокът се премести от октомври към ноември или декември. Сега директорът на Националния институт по епидемиология и мокробиология Александър Гинцбург посочи като дата за начало на ваксинацията януари или февруари. Той каза, че към началото на следващата година ще се произвеждат месечно по 5-6 милиона дози от ваксината.

Срещу оптимизма на Гинцбург има два основни проблема. Единият е, че при регистрацията на ваксината това лято Русия просто пропусна решаващата трета фаза от тестването ѝ, само и само да се представи като световен лидер в борбата с коронавируса. Едва сега ваксината се тества върху 40 хил. доброволци в Русия и Беларус, а освен това започнаха клинични изпитания в ОАЕ, Индия, Венецуела, Бразилия и Египет, отбелязва "Ханделсблат".

Неотдавна руският национален институт по епидемиология съобщи, че ефективността на "Спутник V" е 92% и така превъзхожда ваксината на Pfizer и BioNTech, която показва 90% ефективност.

Напоследък обаче в Русия все по-често се появяват съобщения, че участниците в изследванията на ваксината са се заразили с коронавирус.

Второ, към момента Русия не разполага с производствени мощности за производство на ваксина в желаното количество. Освен това, според източници от фармацевтичните среди, Русия има трудности да обезпечи стабилност на ваксината – тоест, едно и също качество на всека ампула.

По принцип ваксината отначало се произвежда в неголямо количество. В биореактор се произвеждат около 500 мл., но след това количеството трябва да бъде увеличено до десетки литри. За целта са необходими по-големи биоректори, каквито в Русия не достигат.

В медиите се появи съобщение, че Путин е поискал помощ от Франция. На 7 ноември той е провел телефонен разговор с френския си колега Еманюел Макрон и го е попитал дали Франция може да помогне за масовото производство на на ваксината. Макрон е поискал време, за да обсъди този въпрос с френските учени.

Ръководителят на Руския фонд за преки инвестиции Кирил Дмитриев предполага, че страната му може да заеме една трета от формиращия се многомилиарден пазар на ваксини срещу коронавируса.

Проблем за продажбата на "Спутник" по света обаче има и той е, че на Запад мнозина се отнасят критично към руската ваксина. През последните месеци редица медици и по-специално германският институт "Ерлих" се обявиха срещу преждевременното регистриране на медикаменти, които в крайна сметка може да се окажат или неефективни, или опасни.

От друга страна, времето тече и втората вълна на коронавируса удари сериозно както Западна Европа, така и Русия, припомня "Ханделсблат".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?