Русия отложи стоежа на петкуполна православна църква в Париж

Русия отложи стоежа на петкуполна православна църква в Париж

Русия отложи строителството на православна църква с пет купола на брега на Сена в Париж, съобщи френското правителство след като кметът на туристическата столица сравни проекта с панаирджийска грозотия.

Преди посещението на руския министър-председател Дмитрий Медведев в Париж идната седмица, френските министерства на културата и на външните работи съобщиха в съвместно изявление, че Москва се е съгласила да преработи проекта, който е много близък до сърцето на Путин, предаде Ройтерс.

"Руската Федерация реши временно да отложи искането за разрешение за строеж", се казва в изявлението. Отчитайки чувствителността на темата, правителството твърди, че компромис ще бъде намерен.

От руското президентство увериха, че проучват възможностите сградата "да се впише хармонично в околния пейзаж".

Проектът за строителство на църква в историческия център на Париж бе одобрен през 2010 г. от тогавашния президент Никола Саркози, но към този момент проектът бе в първоначален вариант.

Окончателният план за църквата с пет златни купола и вълнист стъклен покрив редом до Айфеловата кула бе определен от парижкия кмет Бертран Деланое като "крещящ" и несъчетаващ се с мястото, което е част от списъка на ООН за световното културно наследство.

През 2007 г. Русия закупи терен от 4 хил. кв. метра и обяви, че ще строи там църква и културен център. Теренът, възвисяващ се над река Сена, се намира на по-малко от километър от Айфеловата кула.

В Париж вече има руска православна църква, катедралата "Св. Александър Невски", но тя се подчинява на Константинополската патриаршия и не се контролира от Москва.

Руският президент Владимир Путин се стреми да засили влиянието на Московската патриаршия зад граница, особено на места с големи групи руски емигранти.

Той гледа на обединението на базираната в Ню Йорк Руска православна църква извън Русия и Москва през 2007 г. като на едно от най-големите си постижения като ръководител на страната.

Московският патриарх Кирил бе критикуван в Русия, след като открито подкрепи Путин в последната президентска кампания, определяйки управлението му като "Божие чудо".

Общественото недоволство към нарастващото политизиране на църквата достигна своята кулминация с протестния пърформанс на пънк групата "Пуси райът" в главната руска църква "Христос Спасител" в Москва. Момичетата от групата бяха осъдени на затвор.

Руската православна църква, със своето паство от 156 милиона души, е втората по големина в християнския свят след Римокатолическата църква, наброяваща 1.3 милиарда.

Споделяне

Още от България