Русия отменя празнуването на 7 ноември

Долната камара на руския парламент - Държавната дума, гласува във вторник закон, с който се отменя досегашния официален празник в Русия 7 ноември, предадоха осведомителните агенции. На тази дата се честваше годишнината от началото на болшевишката революция през 1917 г., а от 1997 г. празникът бе преименуван Ден на национално помирение и съгласие.

Според приетия на първо четене законопроект вместо отменения празничен ден на 7 ноември се въвежда друг - Ден на народното единство. С него на 4 ноември ще се отбелязва освобождаването на Москва от полските интервенти през 1612 година.

Ройтерс коментира, че премахването на 7 ноември като почивен ден влиза в разрез с други действия на президента Владимир Путин за възраждане на символите от съветско време, сред които химна на СССР.

Законопроектът за изменения в Кодекса на труда в текстовете за празничния календар, който трябва да премине още две четения в Думата, отменя и Деня на конституцията на 12 декември. Запазва се обаче 1 май като Празник на пролетта и труда.

По думите на докладчика по законопроекта Олег Еремеев от парламентарната комисия по труда и социалната политика, главната придобивка за трудещите се е, че дните от 1 до 5 януари стават почивни, предаде ИТАР-ТАСС.

В центъра на Москва днес имаше митинги на привърженици и на противници на отменянето на 7 ноември като празник. На един от митингите бе напомнено, че 7 ноември е свързан с много трагични събития за Русия и света, а на друг - леви организации с червени знамена призоваха за запазването като празника.

Още от Свят

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?