Русия отново предяви претенции за "своите" имоти в България

Русия отново предяви претенции за "своите" имоти в България

Русия има намерение да си върне редица обекти в чужбина, навремето собственост на бившия Съветски съюз, включително предприятието "Булгартабак". Това е съобщил началникът на стопанския отдел в администрацията на руския президент Владимир Кожин, предаде РИА Новости.

Тези обекти не са малко, отбелязва Кожин в интервю, публикувано в сряда от московското издание "Трибуна" и цитирано от агенцията. "Проучваме един обект и щом разберем, че навремето е бил наш, но по някакъв не напълно законен начин се е озовал в чужди ръце, стартираме процедура за връщането му", обяснява многогодишният служител на президентската администрация.

Като пример той посочва "Булгартабак". "Убедени сме, че това е руско предприятие. Българите пък смятат, че "нещата отдавна са минали-заминали. Имаме обаче документи", подчертава Кожин.

Претенциите на руската страна към "техните имоти" в България периодично се подновяват след разпадането на Съветския съюз и изчезването на социалистическия лагер. През годините досега бе отстоявана позицията на българските власти, че исканията са неоснователни и Русия не разполага с документи, които черно на бяло да доказват, че тя е собственик на имоти в България, които са нейни и не са ѝ върнати.

Темата за руските претенции вдигна голям шум, когато бе открита процедурата за приватизация на "Булгартабак холдинг" през 2002 г. Тогава сред кандидатите за приватизация имаше и руска компания. След като тя отпадна от класирането, Русия повдигна въпроса за собственост върху предприятия от "Булгартабак" и заплаши, че ще го постави и пред евентуалния нов собственик.

Приватизацията на холдинга бе осуетена, главно под вътрешния натиск на ДПС, като формално за вътрешно-партийна употреба бе пуснато и руското искане.

Според Русия фабриките в рамките на "Булгартабак" са били предадени на Съветския съюз след 9 септември 1944 г. в рамките на подписаната от българската страна спогодба за изплащане на репарации на СССР като победител във войната. Предадени са били и активи, влезли в смесеното българо-съветско минно дружество "Горубсо". Според България още през петдесетте години на миналия век страната ни е изкупила обратно имотите в рамките на двете дружества.

След предявяването на претенциите на Москва през 2002 г. бе разпространено официално становище на българското външно министерство, че по стария спор няма нови моменти и че руската страна "не предоставя качествено нова информация, различна от онази, която имахме досега", което пък не може да води до промяна в българската позиция.

Въпросът за руските имотни претенции бе разглеждан и на най-високо държавно равнище, като индикациите от руския президент Владимир Путин, изразени пред българския държавен глава Георги Първанов, са били, че " въпросът може да бъде снет от дневния ред".

Зам.-министърът на външните работи Милен Керемедчиев, който е в Москва в рамките на срещата на кметовете Юрий Лужков и Бойко Борисов, съобщи за Mediapool, че въпрос за претенциите на Русия към "Булгартабак" не е бил повдиган на тази среща.  

Ако темата бъде засегната, то това ще стане в рамките на визитата в Русия на премиера Сергей Станишев по-късно през април. Експерти виждат в изявлението на Кожин преднамерен тактически натиск преди визатата на Станишев.   

Споделяне

Още от България