Русия отново се опитва да сплаши организации на гражданското общество

"Чуждестранен агент" - надпис върху сградата, в която се помещава московският офис на "Мемориал"

Кислородът на демокрацията е процъфтяващото гражданско общество, взаимодействието между управляващи и управлявани. Това може да е нещо простичко като квартална сбирка за благоустрояване на тротоарите или дълбоко като поемането на риск за живота им от страна на дисиденти в името на свободата на словото.

През 20-и век комунизмът се опитваше да задушава гражданското общество с обяснението, че партията майка е всичко, от което хората се нуждаят. Комунизмът си изживя времето, но битката за гражданско общество все още бушува в Русия.

В Москва, Санкт Петербург и навсякъде другаде през последните две десетилетия се появиха групи, посветили се да защитават човешките права и да запълнят празнината между държавата и обществото. Една от тях, "Мемориал", води корените си от годините на гласността и перестройката - реформите на Михаил Горбачов, и се е превърнала в стожер на руското гражданско общество, описвайки историята на масовите репресии по времето на Сталин и изобличавайки нарушенията на човешките права в Северен Кавказ наред с останалата си дейност.

Така че беше смущаващо да наблюдаваме как руски следователи чукат на вратата на "Мемориал" тази седмица за трети път, както и на десетки други НПО. Хайките, по всичко изглежда, са съгласуван с президента Владимир Путин опит за сплашване на подобни организации. Миналата година г-н Путин прокара закон, изискващ от неправителствените групи, които получават пари от чужбина и участват в политиката, да се регистрират като "чуждестранни агенти" - термин, използван в епохата на Сталин за заклеймяване и опозоряване на хора като шпиони. Законът влезе в сила през ноември. А през февруари г-н Путин заяви на среща със служители от сигурността, че законът трябва да се прилага безапелационно.

Повечето от московските граждански групи пренебрегнаха закона и нито една не се е регистрирала досега. Но посланието, изпратено през последните седмици, беше заплашително: данъчната полиция и следователи от министерството на правосъдието, на вътрешните работи и прокуратурата идват без предупреждение, отнасят камари документи и в някои случаи компютри.

Обиските разстройват работата на организациите. Те вещаят и още по-сурови мерки в бъдеще. Сред обискираните напоследък освен "Мемориал" са "Амнести интернешънъл", "Хюман райтс уоч", "Трансперънси интернешънъл", фондациите "Конрад Аденауер" и "Хайнрих Бол". Много от тези организации израснаха с подобни конфронтации с руските власти. Но най-новите посегателства срещу тях са безпрецедентни по мащаби и явно са част от по-широка кампания на Путин да задуши всяко предизвикателство срещу монопола му върху властта, която бе разклатена от улични протести, организирани вече повече от година.

Когато гражданското общество процъфтяваше при М. Горбачов, Путин беше далече - работеше за КГБ в Източна Германия. Той така и не прие демократичния идеал за гражданско общество за Русия. Страната се промени - Русия определено не е вече Съветският съюз. Но произволът срещу гражданското общество напоследък напомня на остарялото и дискредитирано съветско мислене.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?