Русия отпуска безвъзмездна помощ за сепартистката си република в Молдова

Русия отпуска безвъзмездна помощ за самообявилата се сепаратистката Приднестровска република в Молдова, след като преди това представи на молдовските власти план за федерално устройство на републиката.

Правителството в Москва вече е решило да отпусне на Молдова през 2003-2004 безвъзмездна помощ от 105 милиона долара за стабилизиране на икономическото, социалното и екологическото положение в Приднестровието - район, населен главно с руснаци, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Постановлението е подписано от руския премиер Михаил Касянов, а целта е по този начин "да се помогне за уреждане на приднестровския проблем и да се укрепят приятелските връзки между Русия и Молдова", подчертаха от правителствената информационна служба.

Руското правителство е решило освен това да опрости част от дълга на Молдова - 100 милиона долара. Става дума за опрощаване на задълженията за получен от Приднестровието газ, с което да се компенсира руското военно имущество, които предстои да бъде извозено оттам.

В Молдова е пристигнал вече и първият ешалон с 500 тона пшеница от Русия. До края на годината в Молдова, пострадала от небивала за последните 50 години суша, ще пристигнат 50 хиляди тона руско зърно.

Приднестровският район се отцепи от Молдова през 1992 г. след кратка, но кръвопролитна война, предизвикана от опозиция срещу евентуалното присъединяване на страната към Румъния, припомня АП. Молдова е била част от Румъния до 1940 г. с изключение на Приднестровието, населено предимно с руснаци и украинци. Повече от десетилетие вече в тази сепаратистка област се намират руски войски, които изпълняват ролята на буферна сила и охраняват големи арсенали, останали там още от съветско време.

Още от Свят

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?