Русия отрече да е давала орден на Сидеров, но той продължава да я защитава

Волен Сидеров

Горната камара на руския парламент отрече да е удостоявала с държавен орден Волен Сидеров, както съобщи партията му "Атака" миналата седмица.

 

"Съветът на федерациите няма правомощия да връчва такъв орден. Как е възможно космонавт да връчва нещо от наше име? Само ръководството на Съвета на федерациите може да прави това", заяви говорител на руския парламент пред "Господари на ефира".

Миналата седмица Сидеров откри кампанията на "Атака" за евроизборите в Москва, където според съобщение на партийния пресцентър е бил удостоен с руския орден "Звезда на отечеството", присъден от Горната камара на руския парламент "за принос в развитието на отношенията между България и Русия". Отличието било връчено от космонавта и два пъти герой на Съветския съюз Борис Волинов.

Проверка на предаването обаче установи, че въпросният орден не е държавно, а обществено отличие, а подобен може да се купи и в интернет.

Волен Сидеров и партията му залагат на твърда проруска риторика в предизборната кампания, като във вторник лидерът на партията се застъпи за председателя на Държавната дума на Русия Сергей Наришкин, на който му е отказано посещение в България, тъй като е в "черния" списък със санкционирани лица заради намесата на Русия в Украйна.

"Кристиан Вигенин е пратил писмо, с което е спрял визитата на председателя на Държавната дума на Русия Сергей Наришкин в България, и това е още един повод да му поискаме оставката", каза Сидеров.

Той обясни, че Наришкин е трябвало да посети страната ни на 7 и 8 май.

"Ще посъветвам председателя на Народното събрание Михаил Миков да го покани лично", добави политикът. Според него "е нелепо да се прекратява визита на председателя на руския парламент, защото Барак Обама решил така".

Сидеров отбеляза, че "Вигенин е по-католик от папата". "Това е изключително неуместно поведение на външния министър", коментира лидерът на "Атака". Това, което Вигенин на практика направи, е прекратяване на дипломатическите отношения с Русия, каза Сидеров и добави, че такова действие е изключително вредно за България.

 

Сидеров посочи още, че България трябва да наложи вето на санкции срещу Русия. Според него, ако Пламен Орешарски като министър-председател не направи това, ще си съкрати мандата много сериозно. Попитан защо, той поясни, че "такъв ще бъде отзвукът сред българските избиратели".

Споделяне

Още по темата

Още от България