Русия отрече да възобновява "Южен поток"

Русия отрече да възобновява "Южен поток"

Статусът на проекта за строеж на газопровода "Южен поток" остава същият като преди – работата по него е прекратена, съобщи представител на руското Министерство на енергетиката ,цитиран от руската агенция ТАСС по повод информация на българския вестник "Стандарт", че до няколко седмици ще бъде възобновена работата по спрения през декември 2014 г. газов проект.

Според българското издание, за това, че Москва връща проекта "Южен поток"се бил похвалил самият премиер Бойко Борисов в най-близкото си обкръжение.

"В края на миналата седмица министър-председателят бил толкова щастлив от възстановяването на проекта, че радостно потрил ръце и възкликнал: "Сега ще видят всички те дали Ердоган е добър, а Бойко – лош!", пише "Стандарт".

Вестникът посочва, че два международни фактора тласкат Москва към възобновяването "Южен поток". Това са рязкото влошаване на руско-турските отношения заради сваления руски изтребител от Анкара и буксуването на проекта за газопровода до Китай "Силата на Сибир". Търг за строежа на 800 км от тръбата, който трябва да доставя годишно по 38 млрд. куб. м газ на Китай бе отменен в края на миналата година.

Реанимираният проект ще отговаря на европейските изисквания и се вписва в идеята на България за строеж на газоразпределителен център "Балкан" край Варна, който се подкрепя от Европейския съюз и се разчита да бъде захранван и с руски природен газ, посочва изданието.

От Москва обаче твърдят, че на "Южен поток" "статусът е предишният, проектът е прекратен".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?