Русия отрича провал при изстрелване на балистични ракети

Руският Северен флот опроверга появилите се съобщения, че по време на ученията в Баренцово море се е провалил опитът да бъдат изстреляни две балистични ракети.

"Не са възниквали никакви непредвидени ситуации", каза пред Интерфакс представител на пресслужбата на Северния флот.

Руските информационни агенции обаче цитираха представители на Северния флот, които твърдят, че изстрелването на ракетите се е провалило поради блокиране на сигнала за старта им.

Мащабното военно-морско учение бе наблюдавано от президента Владимир Путин, който след около три седмици се очаква да бъде преизбран на поста.

Сценарият на днешните учения предвиждаше само условен пуск на балистични ракети, заяви пред РИА Новости главнокомандващият на флота Владимир Куроедов.

"Условен пуск - това е електронен пуск на ракетите без практическото им изстрелване. С други думи, протича целия процес на подготовка към старта и условен пуск, но без изстрелване на ракетите", обясни адмиралът.

Въпреки това от щаба на Северния флот потвърдиха, че в рамките на учението е било планирано да бъдат изстреляни две балистични ракети от атомната подводница "Новомосковск", докато Путин наблюдава операцията от борда на друга атомна подводница - "Архангелск". По думите на източника от щаба, вече е започнато разследване на причините за провала на пуска в Баренцово море.

Според руските информационни агенции, позоваващи се на неназовани източници от военно-морските сили, военен спътник е блокирал сигнала за изстрелване на ракетите. Други подробности не се съобщават.

Според руския интернет сайт Страна.ру ракетите РСМ-4 (според натовската класификация - Скиф) е трябвало да поразят цели в източната част на полуостров Камчатка.

Путин, който започна предизборната си кампания като кандидат за още един президентски мандат, от вчера се намира на борда подводницата "Архангелск", откъдето следи как протичат ученията.

Пристигането му във военноморската база Североморск, на руското арктическо крайбрежие, бе отразено широко от руските телевизии.

Планираните маневри бяха описани от руската преса като най-голямата демонстрация на военна мощ от съветските времена насам. В ученията е предвидено да участват 10 кораба и 6 атомни подводници.

През август 2000 г., няколко месеца след встъпването на Путин в длъжност, ядрената подводница "Курск" потъна в Баренцово море, като уби 118 моряци.

Сегашните стратегически командно-щабни тренировки на Северния флот са привлекли и вниманието на разузнаванията на различни страни и руската страна е регистрирала техните действия, предаде ИТАР-ТАСС.

Известни опасения от гледна точка на сигурността е предизвикал полетът на норвежкия разузнавателен самолет Орион в зоната на изстрелването на зенитни ракети, макар че в съответствие с международните норми този район е бил обявен за опасен.

Главната цел на ученията в Баренцово море е да се провери боеспособността на флота и на стратегическите му ядрени сили. В изпълнение на договора за стратегическите нападателни оръжия СТАРТ-1 за маневрите са били уведомени САЩ.

По време на ученията са извършени бойни ракетни и ракетно-торпедни стрелби. От борда на атомния ракетен крайцер "Петър Велики" е бил извършен експеримент за прихващане на балистични цели от противовъздушна и противоракетна отбрана с морско базиране. Изпробвано е било и използването на изтребители от борда на самолетоносача "Адмирал Кузнецов".

Два стратегически бомбардировача Ту-95МС днес успешно поразиха с две крилати ракети цели на северния полигон на Русия.

Споделяне

Още от Свят