Русия отрича за петролни подкупи от Саддам

Москва опроверга информацията, публикувана от иракския в. Ал Мада, че най-големите петролни руски компании са получавали подкупи от сваления режим на Саддам Хюсеин.

Руското външно министерство определи публикацията на излизащия в Багдад вестник като дезинформация. "Подобни твърдения могат да правят само хора, които изобщо не са запознати с механизма на износ на иракски петрол в условията на действащите тогава санкции", обяви външното министерство в Москва.

Според в. Ал Мада "петролните купони", които лесно са се търгували на международния пазар, били давани от Иракската държавна организация за добив на петрол и продажби на петролни продукти (SOMO), отбелязва Франс прес.

В изявлението на руското външно ведомство се отбелязва, че информацията за "петролните купони" се появява в момент, когато руските компании се опитват да се върнат на иракския пазар и да участват във възстановяването на страната.

Иракският външен министър Хошиар Зебари заяви, че даването на подкупи било "широко разпространена практика" на режима Саддам Хюсеин, но правителството не е в състояние нито да потвърди, нито да отрече достоверността на списъка с облагодетелстваните чуждестранни компании. В същото време обаче Зебари, допълни, че иракският вестник е "надежден".

Повечето бизнесмени, политици, компании, политически организации, които бяха засегнати от публикувания списък, категорично опровергаха твърденията на в. Ал Мада, допълва АФП.

Според иракския вестник руското министерство на външните работи е получило от Саддам Хюсеин 31,1 милиона барела петрол.

Партията за мир и единство, която е назована като партия на Владимир Путин, фигурира с 34 милиона барела петрол. В списъка са още Руската православна църква, други руски партии и политици, както и всички големи руски петролни компании.

В опровержението на руското външно министерство се посочва, че целият износ на иракски нефт се е осъществявал по програмата на ООН "Петрол срещу храни" и ООН е осъществявала контрола върху реализацията на контрактите, които са били утвърждавани не от иракски, а от независими контрольори на ООН. Заплащането за нефта също е било осъществявано не от иракчаните, а от ООН, казва руското външно министерство.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?