Русия отряза чуждите инвеститори в петролните проекти

Русия ще забрани на чужди фирми да участват в търгове за природните ѝ ресурси.

Руското министерство на природните ресурси заяви, че занапред чуждестранните концерни вече не могат да претендират за крупните руски газови и петролни находища. Компаниите трябва да имат минимум 51% руско участие, за да предлагат оферти в търгове за стратегическите петролни и газови залежи, както и находищата на метали и скъпоценни камъни.

Сред тях са голямо петролно поле близо до о. Сахалин в Далечния изток, както и големите златни и медни находища в Сибир.

Кореспонденти посочват, че Русия иска да възстанови контрола си върху природните ресурси, но това ще отблъсне чуждите инвестиции, необходими за икономическия растеж на страната.

Германският делови вестник Ханделсблат пише, че нововъведената забрана е пряка атака срещу американския многонационален концерн Exxon-Mobil. По-рано на този най-голям играч на петролната борса бе отнет лиценза за находището Сахалин-3, под предлог, че има формални грешки, и с уговорката, че той ще има възможност да участва в следващия конкурс.

Наскоро станаха известни обвиненията, които руската Сметна палата отправи към концерна Royal Dutch/Shell, оглавяващ напълно чуждестранния консорциум Сахалин-2. Според Сметната палата, посредством покупката на оборудване на прекалено висока цена, той е излъгал руската държава с 2,5 милиарда долара. Новото решение на министерството на природните ресурси относно газа и петрола се отнася и до другите полезни изкопаеми, като въглища, злато, елмази и метал.

Представител на министерството потвърди, че въведените ограничения определено касаят Сахалин-3, а също и златната мина "Сухой Лог", към която проявяват интерес чужденците.

Това се отнася и до проектите в Баренцово море, където чуждестранни корпорации имат намерение да добиват съвместно с Газпром. Германските предприятия, като Eon-Ruhrgas и дъщерната компания BASF, Wintershall, до момента правеха проекти заедно с Газпром, в които те участват максимално с 50 процента.

Затварянето на Русия се отнася не само до суровинния сектор, но и до отраслите и предприятията, които президентът Путин нарече стратегически, като по този начин се засягат интересите и на други германски фирми.

Прессекретарят на ръководителя на Федералната агенция по промишлеността Борис Альошин в четвъртък потвърди пред вестник Ханделсблат, че шефът му е отхвърлил покупката от концерна Siemens на компанията "Силови машини". Писмо, аргументиращо отказа за покупката на контролния пакет на най-големия руски производител на турбини от германците, Альошин е изпратил на премиера Фрадков.

Това ще бъде удар не само за Siemens, чийто нов ръководител Клаус Клайнфелд в понеделник е обсъждал в Москва с шефа на Газпром Алексей Милер доставката на оборудване, но и за стратегията за засилване на немското присъствие в Русия, на която залагаше канцлерът Шрьодер.

Затвореността на Русия, според мнението на московските анализатори, се вписва в стратегията на президента Путин, насочена към засилване на държавния контрол в най-важните сектори на руската икономика.

Наскоро Фрадков се изказа в защита на растящата държавна намеса в икономиката, заявявайки, че тя е необходима. Така, например, премиерът поиска занапред да се засили държавния контрол над финансовите пазари, тъй като, според думите му "тях повече ги използват за бягство на капитали, отколкото за провличане на такива", пише в заключение Ханделсблат.

Споделяне

Още от Свят