Русия отваря за европартньори разширяването на "Син поток" и бъдещия газов хъб в Турция

Русия отваря за европартньори разширяването на "Син поток" и бъдещия газов хъб в Турция

Разширяването на "Син поток" и създаването на хъб в Турция е интересен проект, който е отворен за други страни, заяви в сряда премиерът на Русия Дмитрий Медведев в интервю за руски телевизионни канали.

"По същество ни казаха, че "Южен поток" е ненужен, значи ние ще увеличаваме проекта "Син поток" и ще създадем хъб на територията на Турция", допълни Медведев.

"Това не е по-малко интересна идея, към която могат да се включат други европейски партньори", уточни руският премиер, отбелязвайки, че "там входът ще бъде различен".

Медведев коментира, че руската страна е извървяла огромен път по подготовката на проекта "Южен поток". "Но проектът се провали, обективно той е замразен и е взето решение да се откажем от него", посочи още руският премиер. Той напомни, че изпълнението на "Южен поток" било блокирано от София.

България в този случай действа като " като нормален член на ЕС, който се намира под натиск както от страна на Брюксел, така и от страна на американците. Като цяло Брюксел ни заяви, че не се нуждае от такъв проект”, посочи още Медведев.

На 1 декември руският президент Владимир Путин обяви, че Русия се отказва от „Южен поток” заради липсата на разрешение за строеж в България.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?