Русия отвори архива за репресиите в ГУЛАГ

Руската Федерална служба за сигурност (ФСС) разсекрети архиви за милиони жертви на репресии от съветско време и позволи на роднините им да искат информация за хората, екзекутирани или пратени да умрат от болести и глад в т. нар. трудово-изправителни лагери (ГУЛАГ), съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Правозащитниците приветстваха тази стъпка, но отбелязаха, че документите от периода 1920-1950 г. трябва да станат достояние на широката общественост, а не само за роднини на жертвите.

Василий Христофоров, началник на управлението за регистрация и архивни фондове на ФСС (главен приемник на КГБ) обяви, че руснаците, чиито роднини са станали жертви на чистките в посочения период, ще получат достъп до архивите, каза говорител на ФСС.

По-голямата част от правителствените архиви бяха засекретени като държавна тайна при съветския режим. Тъй като през 1992 г. с президентски указ бяха разсекретени документи за репресиите в СССР, не е ясно кои са премахнатите сега ограничения. Говорителят на ФСС отказа да направи уточнения.

Правозащитничката Людмила Алексеева отбеляза пред АП, че указът от 1992 г. е позволил на роднини, правозащитници и журналисти да се запознаят със секретните дотогава документи, но в края на 90-те години достъпът отново е бил ограничен без обяснения. Алексеева уточни, че архивите са били недостъпни през последните седем години.

"Отново е открехнато малко прозорче", посочи Алексеева и добави, че писатели, журналисти и правозащитници ще имат достъп до архивите само с разрешение от роднините на жертвите.

При диктатурата на Йосиф Сталин около 20 милиона души са били избити, пратени в затвора или депортирани в други райони на тогавашния Съветски съюз. Смята се, че над 10 милиона от тях са били убити при чистките.

Споделяне

Още от Свят

За коя политическа сила ще гласувате на изборите?