Русия отвори широко кесията за енергийни проекти в Бангладеш и Иран

Русия отвори широко кесията за енергийни проекти в Бангладеш и Иран

Руската федерация отвори широко кесията си за енергийни проекти зад граница, след като в понеделник реши да отпусне кредит до 11.38 млрд. долара за строителството на бангладешката АЕЦ "Руппур" и други 2.2 млрд. евро за Иран за строеж на ТЕЦ и за електрификацията на железопътния участък Гармсар-Инче Бурун, предаде руската агенция ТАСС в понеделник.

Кредитът за Бангладеш ще покрие до 90 процента от дейностите по ядрения проект между 2017 г. и 2024 г. Парите ще бъдат връщани в продължение на 20 години на равни шестмесечни вноски като първото плащане за погасяване на заема ще бъде на 15 март 2027 година.

На Иран пък Русия ще предостави държавен кредит от 1.2 млрд. евро за финансиране на строителството на блокове на ТЕЦ. Заемните

Кредитните средства ще покрият 85 процента от стойността на строителството на ТЕЦ. Отпускат се за пет години при лихва 2.77 процента годишно.

Другият заем от Москва за Техеран в размер на 1 млрд. евро при същите условия за електрификация на жп участъка Гармсар - Инче Бурун. Неговата дължина е 495 км, от които 203 км са в планинска местност. В хода на работите ще се електрифицират 32 гари и 95 тунела, ще се построят седем тягови подстанции и 11 секционни поста, както и шест дежурни пункта на контактната мрежа и сграда за дистанционно управление. С модернизацията на трасето ще се увеличи скоростта на движение на влаковете и пропускливостта на мрежата. По предварителна оценка реализацията на проекта ще отнеме три години.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?