Русия ожесточава кибервойната срещу Естония

Русия ожесточава кибервойната срещу Естония

Естония съобщи, че уебсайтовете в страната са подложени на масирани атаки през последните три седмици, като хвърли вина върху Русия, че води кибервойна, предаде ББС.

“Част от атаките идват от Русия и се хостват от руски държавни сървъри”, се казва в официално съобщение на естонското правителство. Има и официално запитване какво е предизвикало агресията на Москва преди срещата на върха между ЕС и Русия в петък. Кремъл отрече да има връзка с компютърните атаки.

Според Естония агресията е започнала след преместването на съветския военен мемориал от центъра на Талин. Този ход бе осъден от Москва. Преместването на паметника отприщи и масови протести на етническите руснаци, живеещи в прибалтийската държава. По време на тях един човек загина, а други 150 души бяха ранени.

Естонското правителство съобщи, че базирани в страната комерсиални и държавни уебсайтове, включително и на някои банки, са бомбардирани с електронни съобщения под формата на искания за предоставяне на информация. Това е претоварило техните сървъри.

“Преди няколко седмици, когато всичко това започна, ние имахме известни проблеми с предоставянето на своите електронни услуги, а след това нашият имейл сървър беше абсолютно наводнен със спам”, заяви пред ББС естонският журналист Ает Сувари.

В последните няколко седмици част от държавните ведомства в страната са имали големи проблеми при получаването на електронна си поща, както и при работата с банки. Министерството на отбраната съобщи, че атаките идват от много точки по света, но при част от тях са засечени електронните адреси на руски държавни сървъри.

В официално съобщение на ведомството се казва, че в редица руски сайтове циркулират съобщения как да се води електронната война. Говорителят на Кремъл Дмитри Песко коментира, че обвиненията на Талин са “абсолютно неверни”.

Естония притежава една от най-развитите Интернет мрежи в Европа и е пионер в развиването на електронното правителство. Това я прави много по-уязвима при този вид атаки. Според Талин този вид агресия може да отреже връзките на естонските комерсиални и държавни сайтове с останалата част на света.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?