Русия пак отложи пуска на първата иранска АЕЦ

Първата иранска атомна централа в Бушер, в чието строителство участват руски специалисти, няма да бъде пусната през 2009 г., съобщи в понеделник руският министър на енергетиката Сергей Шматко, цитиран от Ройтерс.

Министърът обясни отлагането на срока за пускането в експлоатация на централата с технически причини, но не даде дори ориентировъчни срокове за началото на работата на реактора.

Шматко подчерта, че разногласия между Москва и Техеран за изграждането на централата няма. “Строителството в Бушер не върви зле, започнати са процедурите с хидравликата. Русия както и преди е уверена, че ще изпълни ангажиментите си пред Иран“, обясни той.

През февруари 2009 г. шефът на държавната корпорация “Росатом“ Сергей Кириенко заяви, че централата в Бушев ще бъде пусната в края на 2009 г. Но в края на септември представители на “Атомстройекспорт“ заяви, че пускът може да бъде отложен заради необходимостта от обезпечаване на сигурността на работата на централата.

Строежът на АЕЦ “Бушер“ започна през 1975 г. от немски компании, но след ислямската революция през 1979 г. бе преустановено. Работата бе възстановена от руски компании, които първоначално планираха да пуснат централата през 1999 г., но оттогава досега датата за старта нееднократно се отлага.

Иран търпи постоянните критики на Запада, че ядрената ѝ програма представлява заплаха за световния мир и в момента се преговаря по споразумение, което да регулира въпроса. Техеран обаче иска нови поправки в офертата за обогатяване на урана им във Франция и в Русия, заради което от Москва заявиха, че може да се присъединят към санкции срещу Иран.

Споделяне

Още от Бизнес