Русия пак се оплака, че българско оръжие за Грузия застрашавало сигурността й

Руските интереси за застрашени от откраднатото оръжие от грузинската армия, което може да попадне в ръцете на незаконни формирования в Кавказкия регион, съобщава ИТАР-ТАСС, като се позовава на източник от неназовано силово ведомство. Основните доставчици на оръжие за Грузия са България и Израел, напомня агенцията и за отново раздухва мита за заплахата от българско оръжие за сигурността ѝ.

Големите липси на оръжие и муниции грузинските власти се опитват да компенсират с покупки на оръжие зад граница, продължава агенцията.

Тя посочва юни и юли тази година, когато българското предприятие Вазовски машиностроителни заводи изпратило в Грузия 10 000 сандъка с автомати Калашников, гранатомети РПГ-22 и боеприпаси за тях, като общото тегло на доставката е било над 22 тона. По това време Русия отново повдигна въпроса за българското оръжие и почти обвини България, че въоръжава сепаратистки групировки.

През юли правителството в Тбилиси сключило с Израел договор за покупка на няколкостотин автомати Тавор, с които ще въоръжи специалните подразделения на полицията, войските на МВР и антитерористичните подразделения на Министерството на държавната сигурност, обяснява още агенцията.

В етап на реализация били и договор за доставка от България в Грузия на стрелкови оръжия и боеприпаси, включително на артилерийски снаряди на обща стойност около 35 милиона евро, твърди още ИТАР-ТАСС.

От българското министерство на отбраната нееднократно са заявявали, че срещу Грузия няма оръжейно ембарго и че сочените от Москва количества не отговорят на действителните.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?