Русия пак се заигра с газовите амбиции на България

Отново поиска железобетонна гаранция за "Турски поток" и обвини ЕК в "не съвсем чистоплътна игра" относно "Северен поток"

Сергей Лавров

Москва отново се заигра с амбициите на България за изграждането на газовия хъб край Варна и желанието на правителството на Бойко Борисов един от маршрутите за доставка на суровина в газоразпределителния център да е втората тръба на проекта "Турски поток", който замени опорочените намерения за "Южен поток".

Говорейки за условията, при които Русия ще реализира другата част от "Турски поток" през Черно море и Турция до Европа, руският външен министър Сергей Лавров каза, че това ще стане, само ако бъдат дадени от Европейската комисия твърди гаранции за това, че проектът няма да бъде прекратен. По време на годишната си пресконференция той заяви, че в момента се строи първата тръба на газопровода до Турция, но "втората тръба ще се строи, само ако ние получим железобетонна гаранция от Еврокомисията за това, че те няма да ни извъртят съшия номер, както се случи с "Южен поток" относно България".

Проектът "Южен поток" бе спрян от Русия в началото на декември 2014 като мотивът бе съпротивата на България и Европейския съюз, който беше започнал две разследвания около газовия проект. Така се роди "Турски поток", а през пролетта на 2017 г. "Газпром" започна да строи подводното трасе на първата тръба, която ще задоволява изцяло нуждите на турския пазар. Втората трябва да стига до Европа, но "Газпром" все още не е решила дали това ще става през Гърция или през България. София, за да осигури суровина за планирания свой газов хъб, започна отново да ухажва Русия и дори миналия юни бе подписано споразумение относно реализацията на "Турски поток" до България, но последно преговорите бяха за това дали трасето да е директно до Варна по дъното на Черно море, или по-дългия сухопътен маршрут през границата с Турция, което означава повече транзитни такси за "Газпром".

Сега Лавров каза, че България отново е готова да разгледа възможността да приеме втората тръба на "Турски поток". "Ние сме готови на всякакъв вариант, който обаче трябва да бъде стопроцентово гарантиран от Европейската комисията, който да не бъде прекратен", заяви той, цитиран от водещи руски медии като ТАСС и РИА Новости.

Още през август 2016 г. руският президент Владимир Путин също поиска железобетонни гаранции от Брюксел, но по повод възобновяването на проекта "Южен поток". В България обаче на втората тръба на "Турски поток" се гледа като на проект, заместващ "Южен поток", тъй като става въпрос за същия капацитет на съоръжението.

На свой ред от Еврокомисията заявиха, че ще се прецени дали да даде гаранции за доставките на руски газ за хъба "Балкан" след като стане готово предпроектното проучване за източниците на суровина, рентабилността и моделите за финансиране на проекта. Брюксел дори отпусна близо милион евро за изработката на това проучване, което трябва да стане в следващите месеци и междинните му резултати да бъдат обявени през март на среща в София в рамките на българското европредседателство, посветена на газовия хъб.

Лавров коментира и друг важен за усилването на руските газови позиции на европейския пазар проект – Северен поток 2". По думите му в момента в Еврокомисията върви дискусия "за това как специално, със задна дата, да измислят някакви нови правила против друг руски проект – "Северен поток 2". "Не съвсем чистоплътна игра, разбира се. Но се надявам, все пак особено големият икономически характер на този проект, неговата подкрепа като икономически и търговски проект от водещи европейски енергийни компании все пак да не позволи да преобладава такава не много коректна игра", заяви руският външен министър.

Той се спря и на противодействието от страна на САЩ спрямо руски енергийни проекти и за пореден път подчерта, че "че тук се забелязва и страх от честната конкуренция". Според него САЩ преминават към нечестна конкуренция, към политически натиск над европейските страни да строят терминали за втечнен газ и да получават по-скъп газ. "Това си е избор на европейските страни, ние изхождаме от това, че те трябва сами да разберат своите икономически интереси. Ако са готови да харчат повече, значи това е тяхното решение", каза още Лавров.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес