Русия пак се закани да преразгледа дружеските си отношения с НАТО

Русия пак се закани да преразгледа дружеските си отношения с НАТО, ако оглавяваният от САЩ западен съюз не отмени своята "нападателна военна доктрина", по думите на руския министър на отбраната Сергей Иванов.

В публикувана в четвъртък статия в сп. "Русия в глобалната политика" Иванов обвинява НАТО, че не е успяла да се превърне в напълно политическа организация. "Ако НАТО остане военен съюз с действащата в момента нападателна военна доктрина, руското военно планиране и принципите за развитие на въоръжените сили, включително ядреният им компонент, ще бъдат преразгледани", пише руският военен министър. Статията му е публикувана върху уебсайта на списанието с адрес http://www.globalization.ru.

По-нататък той посочва, че намалялото влияние на ООН също подтиква Москва да преосмисли своята доктрина за сигурност. "Русия следи внимателно трансформацията в НАТО и се надява, че напълно ще бъдат отстранени преките и косвените антируски елементи във военните планове и в политическите декларации на страните от алианса", казва Иванов. Той потвърждава, че в сегашната руска военна доктрина е залегнало правото на Русия да нанася превантивни ядрени удари, какъвто елемент има и в натовската доктрина.

Ройтерс подчертава, че в статията си в списанието "Русия в глобалната политика" министърът на отбраната на Русия не уточнява как би била ревизирана военната доктрина на Москва.

Междувременно Латвия съобщи, че белгийски изтребители ще започнат да патрулират във въздушното пространство над Балтика на 29 март, когато трите балтийски републики - Литва, Латвия и Естония ще се присъединят към НАТО, предаде Ройтерс.

Говорител на латвийското военно министерство каза, че Белгия се е съгласила да осигури най-малко четири реактивни изтребителя, които ще бъдат базирани във военновъздушната база Силауляй в Латвия. В базата се очаква в петък да пристигне норвежки персонал, за да поеме наземния контрол на полетите.

Първоначално и Дания беше обещала изтребители за охраната на трите балтийски държави.

Във вторник Русия каза, че ако НАТО започне да патрулира по границите ѝ, ще отговори, но не уточни как.

След като получиха независимост през 1991 г., трите балтийски републики останаха без военновъздушни сили, припомня Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?