Русия пак заплаши с “асиметрични мерки” САЩ заради ПРО в Европа

Русия пак заплаши с “асиметрични мерки” САЩ заради ПРО в Европа

Русия оповести, че може да разположи нови ракетни установки в района на Калининград в близост до Полша и Литва, предаде в сряда ББС.

Министърът на отбраната на Русия и първи вицепремиер Сергей Иванов даде да се разбере, че това решение е в отговор на плановете на САЩ за разполагане на елементи от новата противоракетна отбрана (ПРО) в Полша и Чехия.

Русия вече заплаши, че ще отговори със сила на разполагането на радарна инсталация и проследяващи ракети в двете страни, като пренасочи своите ядрени ракети към цели в Европа.

На срещата на Г-8 в началото на юни президентът на Русия Владимир Путин предложи на САЩ вместо радари в Чехия двете страни заедно да използват построената през 1985 г. в съветско време станция за проследяване на ракети в Азербайджан.

По време на срещата си с Джордж Буш на 1 и 2 юли Путин заяви, че могат да говорят не само за азербайджанския радар, но и за аналогичната станция, която се строи на руска територия близо до Армавир в Краснодар.

Новите руски предложения за противоракетна отбрана “коренно могат да променят конфигурацията на международните отношения”, заяви Иванов.

“Тогава (ако руските предложения бъдат приети), вие, журналистите, ще забравите израза “студена война”, обеща Иванов. „То просто ще изчезне”, добави той.

На пресконференция в Ташкент министърът потвърди, че ако предложенията бъдат приети, Русия няма да разполага нови ракетни части на европейската си територия, и по специално в Калининградска област.

“Ако плановете за разполагане на противоракетни установки в Чехия и Полша останат в сила, едното не се съчетава с другото, лошо се съчетават, никак не се съчетават”, заяви той пред журналистите.

Представители на американската администрация определиха предложенията на Путин като заслужаващи внимание, но досега не са показали готовност да се окажат от плановете си за Полша и Чехия.

За сетен път Иванов обеща на Запада “асиметрични мерки”, ако не прояви сговорчивост.

“Ако нашите предложения не бъдат приети, а аз не мога да изключа това, Русия ще продължи настоятелно, търпеливо да обяснява позицията си по този въпрос. Ние ще приемем адекватни мерки за сигурност, ние вече ги приемаме, асиметричният и ефективен отговор е намерен. Ние знаем какво правим”, заяви той.

Обръщайки се към западните партньори, Иванов увери, че установката в Азербайджан за момента е най-добрата в света, а тази в Краснодар “се създава, като се използват най-съвременните технологии, и Русия е готова да я предостави за включване в единната система за обмен на информация”.

Иванов се съгласи, че “опасността от ракетни удари за терористични цели е реална заплаха”, но призна, че Западът и Русия оценяват степента на заплахата различно.

“За да можем максимално ефективно да парираме разпространението на ракети за черни и коварни цели, трябва да имаме обща оценка на заплахата. Ако оценяваме заплахата различно, как можем да се договорим?”, заяви той.

Според него проблемът може да се разреши с обмен на информация.

По-рано руският президент предложи създаването на два информационни центъра – в Москва и в Брюксел.

Иванов е уверен, че системата за информационен обмен може да работи “в режим на реално време, страните не биха крили нищо една от друга, въпросът с доверието би бил решен напълно”.

Някои наблюдатели изразиха недоумение от това, че се предлага западният информационен център да бъде разположен не във Вашингтон, а в Брюксел.

“Ясно е защо в Брюксел – там е щабквартирата на НАТО”, каза по този повод Иванов.

Според експерти руските предложения са насочени към максимално разширяване на кръга от държави, участващи в противоракетната програма и лишаване на САЩ от възможността да вземат еднолично решение.

По думите на Иванов, “новаторският” характер на скорошните инициативи на Путин е в това, че позволяват да “се разшири пулът от държави, които ще се борят със заплахите на ракетното разпространение” и  “защитават всички в равна степен”. В случай, че тези предложения бъдат приети, той обеща “обмен на технологии” и “промяна във формата на отношенията между Русия и НАТО”.

Сергей Иванов е бивш кадрови разузнавач, който отговаря за отбраната на промишлеността и развитието на високи технологии в руското правителство. Много експерти го смятат за вероятния приемник на Владимир Путин.

 

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?