Русия планира да прати живи организми на спътник на Марс

Русия планира да прати живи организми на спътник на Марс

Руски учени планират да изпратят на спътника на Марс – Фобос, живи организми, предаде във вторник “Интерфакс“, цитирайки шефа на лабораторията на Института на медико-биологическите проблеми Владимир Сычев. Транспортираните на биологичните обекти може да извърши руският апарат "Фобос-Грунт".

Сычев уточни, че в настоящия момент изследователският проект се разглежда от Руската космическа агенция. Ако той бъде одобрен, то живите организми ще се отправят на междупланетно пътешествие още през октомври 2009 г. Точният списък с биоорганизмите ще бъде утвърден от специална комисия, като възможни кандидати за космическия полет са ракообразниге, личинки на африканския комар, бактерии и гъби.

Целта на експеримента е да се изучи влиянието на космическите излъчвания върху живите системи в различни етапи от полета. “Пътешествениците“ ще бъдат сложени в херметична капсула, която трябва да издържи най-различни външни въздействия. Повишената здравина на контейнера с биовидовете е необходима, за да се предотврати възможното разпространение на земни форми на живот на други космически тела.

Неотдавна група международни експерти призова за затягане на биологическата безопасност на космическите апарати, тъй като сегашният контрол е твърде мек и позволява лесно “заразяване“ на извънземни обекти.

Споделяне

Още от