Русия планира експанзия и на азиатския пазар за ядрено гориво

Русия планира експанзия и на азиатския пазар за ядрено гориво

Русия смята да завладява азиатския пазар с разработено прототипно ядрено гориво, предназначено за атомни централи, изградени по западни технологии, съобщиха от държавната компания ТВЕЛ във вторник.

“При популяризирането на новия си ядреногоривен прототип по технологията “ТВС-Квадрат”, предназначен за атомни електроцентрали от западен тип, ТВЕЛ няма намерение да се ограничава само до САЩ и страните от Европа, а планира да навлезе и на азиатския пазар”, обяви вицепрезидентът на компанията Василий Константинов, цитиран в прессъобщение.

Продуктът е бил предложен за съвместно лицензиране на азиатския пазар, което предизвикало сериозен интерес”. Константинов допълва, че компанията е заинтересована в лицензирането на новото гориво да се присъединят колкото може повече ядрени оператори. Той посочва като най-перспективните потенциални за ТВЕЛ пазари Китай и Индия. “Традиционно важен за нас е и европейският пазар, с оглед на изпълнението на вече подписани договори и реализирането на нови проекти. Огромни усилия се хвърлиха и за проникването на американския пазар,” добавя той.

Василий Константинов е убеден, че изготвянето на горивни системи от типа “ТВС-Квадрат” в сътрудничество с други производители, в най-скоро време ще достигне до стадия на търговска експлоатация. Това от своя страна ще даде на операторите на атомни електроцентрали (АЕЦ) пълноценна възможност да осъществяват диверсификация на доставките си на ядрено гориво, допълват от компанията.

Споделяне

Още от Бизнес