Русия плаши да увеличи ядрения си потенциал

Русия да увеличи ядрения си потенциал в отговор на разширяването на НАТО се предлага в декларация на руската Държавна дума. Това се казва в декларация на долната камара на руския парламент, гласувана в сряда, съобщиха руските медии.

Присъединяването на седем нови страни към НАТО "не допринася за укрепване на стабилността и сигурността в Европа", се посочва в документа, приет с гласовете на 305 депутати, 41 против и един въздържал се.

Приближаването на инфраструктурата на алианса към границите на Русия противоречи на постигнатите през последните години нови взаимоотношения между Русия и НАТО, според декларацията, цитирана от ИТАР - ТАСС.

Русия може да "преразгледа целесъобразността на участието си в международните договори за обикновените въоръжени сили в Европа и да засили ядрения си потенциал, ако НАТО не отчете нашето безпокойство", се казва в документа, предаде Интерфакс.

Депутатите смятат, че няма никаква нужда от нарастване на въоръженията на НАТО на териториите на новите страни - членки, както и от патрулиране на разузнавателни самолети над техните територии.

Депутатите призоваха страните членки на НАТО незабавно да ратифицират Споразумението за адаптация към Договора за обикновените въоръжени сили в Европа. То бе подписано от държавите страни по договора на срещата на високо равнище на Организацията за сигурност и сътрудничетво в Европа (ОССЕ) през ноември 1999 г. в Истанбул.

Декларацията приветства намерението на новите членки Литва, Латвия и Естония да се присъединят към договора, след като влезе в сила споразумението за неговата адаптация.

Държавната дума се обърна към руския президент с молба да свика заседание на Съвета за сигурност, за да бъдат обсъдени положението, възникнало след разширяването на НАТО, и стъпките, които би могла да предприеме Русия в тази връзка.

Руските политици излязоха с редица изявление по повод историческото разширяване на Алианса със бивши комунистически държави от Централна и Източна Европа. Тържествената церемония се състоя на 29 март в Белия дом, като президентът Джордж Буш приветства лично ръководителите на седемте държави.

Заместник външният министър на Русия Владимир Чижов заяви на пресконференция в сряда, че всякакви действия на САЩ в посока на увеличаване на присъствието им в други държави и в частност в новите страни - членки на НАТО, трябва да става в рамките на приетите от Америка международни задължения.

Той обърна внимание най-вече на трите балтийски държави, които бяха част от бившия Съветски съюз, и на Полша. САЩ ни уверяват, че в плановете им за разполагане на въоръжение и техника на чужди територии "няма основание за безпокойство" от страна на Русия както от политическа, така и от военна гледна точка, каза Чижов.

Москва е изключително раздразнена от решението на НАТО изтребители на Алианса да патрулират въздушното пространство на трите балтийски държави. Решението бе приведено в сила веднага след 29 март, с обяснението, че тези държави нямат собствени изтребители.

Споделяне

Още от Свят