Русия подготвя отмяната на споразуменията за газопровода

"Газпром" вече регистрира компанията за строежа на алтернативния газопровод до Турция

Русия подготвя отмяната на споразуменията за газопровода

Русия извършва подготовка за отмяна на междуправителствените споразумения за "Южен поток", съобщи пред медии руският министър на енергетиката Александър Новак в понеделник.

Малко по-рано руската държавна компания "Газпром" съобщи, че ще учреди компания за изграждане на газопровод към Турция, седмица след като президентът Владимир Путин обяви новия проект, който да замести спрения от него "Южен поток".

Компанията ще се регистрира в Санкт Петербург и ще се нарича "Газпром Руская", съобщи говорителят на "Газпром" Сергей Куприянов.

Миналата седмица Путин съобщи по време на посещението си в Анкара, че Русия се отказва от "Южен поток" и вместо него планира да построи газопровод до Турция и газоразпределителен център на турско-гръцката граница, който да снабдява с газ Европа.

Новак заяви още, че Русия няма да участва в насрочената за 9 декември среща на енергийния комисар Марош Шефчеви( с енергийните министри на шестте държави, през чиято територия трябваше да минава "Южен поток".

"Ние не сме член на Европейския съюз и за това не планираме да участваме в тази среща", каза руският министърът.

На тази среща България ще поддържа тезата, че има нужда от "Южен поток".

Не е ясно какви са възможните действия след тази среща, при положение, че Русия явно демонстрира, че обявеното прекратяване на проекта не е блъф и решението ѝ е необратимо."

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес