Главнокомандващият НАТО за Европа:

Русия подготвя украинския сценарий и за Молдова

Aлиансът трябва да помогне на страните от Източна Европа

Ген. Филип Брийдлав

Русия изглежда следва същия сценарий на хибридна война срещу бившата съветска република Молдова, заяви върховният главнокомандващ на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав.


Москва се намеси в Украйна след нарастване на размириците от страна на проруските жители и бунтовниците.

Генерал Брийдлав посочи,цитиран от Ройтерс, че "малки зелени човечета", войници в униформи без опознавателни знаци, са помогнали на бунтовниците да контролират
военната ситуация в Украйна.

В същото време Русия е натрупала военни сили и запаси на границата под прикритието на учения, и в крайна сметка се е намесила.

Вече сме видели малките зелени човечета в Крим и в Източна Украйна. Започваме да виждаме част от сценария в Молдова и приднестровието, заяви генерал Брийдлав в дискусия на центъра за анализи "Атлантически съвет".

Руският заместник министър-председател Дмитрий Рогозин миналата година предупреди Молдова, че стремежът ѝ за по-тесни връзки с Европа може да доведе до това да загуби контрол над Приднестровието за и да доведе до по-скъпи енергийни връзки с Русия, нейния основен доставчик на газ.

След като НАТО вече има обща идея как Русия използва тактиките си за хибридна война, е важно да се реши как да помогне на страните от Източна Европа да издържат на първоначалния натиск. НАТО може да се намеси само ако има ясен външен агресор.

Още миналия месец ген. Брийдлав предупреди, че Източна Европа е заплашена от "малки зелени човечета" от Русия.

"В крайна сметка Русия трябва да бъде част от решението. Не мисля, че може Европа да бъде свободна и да има мир без Русия като партньор", каза върховният главнокомандващ на НАТО.

Споделяне

Още от Свят