Русия подписа с Турция важни нефтено, ядрено и газови споразумения

Русия подписа с Турция важни нефтено, ядрено и газови споразумения

Документи за сътрудничество в газовата и нефтената сфера подписаха в четвъртък премиерите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган в Анкара.

Газовият протокол регламентира съгласието на Турция за строителството на “Южен поток“ в нейни териториални води, фиксирана е и заинтересоваността на двете страни за строежа на газопровода “Син поток 2“.

В нефтеното споразумение става дума за създаването на смесена група, която ще проучи възможностите за включването на Русия в проекта за строежа на петролопровода “Самсун-Джейхан“.

Путин обяви и победата на руско-турски консорциум д търга за строителството на първата атомна централа в Турция. “Това открива широки възможности пред нашите страни. И двете държави са очевидно заинтересовани от проекта. Смятаме в кратки срокове да бъдат съгласувани детайлите и да се пристъпи към строителството“, каза руският премиер след приговорите с Ердоган, в които се включи и италианският премиер Силвио Берлускони.

Италианската ЕНИ и турсакта “Челик Енерджи“ са основните партньори в проекта “Самсун-Джейхан“, към който Русия най-сетне прояви интерес след многократни покани от турска страна.

Постигнати са и редица други значими договорки, свързани с използването на космическото пространство, стандартизация и засилването на търговския стокообмен между двете страни, отбеляза Путин.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес