Русия похвали кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН

Световната организация ще приеме днес резолюция, с която ще открие процедурата по избор

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова

Следващият генерален секретар на ООН за първи път трябва да бъде представител на източноевропейския регион, каза руският постоянен представител в ООН Виталий Чуркин в интервю за ТАСС. По думите му "вече има няколко нелоши източноевропейски кандидати" за върховния пост в ООН. "Смятам, че това са много достойни хора, които могат да оглавят организацията. Сред тях има и жена - Ирина Бокова. По всичко личи, че ще се появят и други жени кандидатки. Така че, мисля, в края на краищата всички ще бъдат доволни", заяви Чуркин.

Групата на източноевропейските страни, в която влиза и Русия, е относително неголяма, с 27 или 28 страни. В азиатската например има над 50 страни, посочи той.

Интервюто на Чуркин бе публикувано в деня, в който се очаква ООН да приеме резолюция, с която практически ще открие процедурата по избор на новия генерален секретар. Според тази резолюция следващият генерален секретар на световната организация може да бъде жена и ще се яви на интервю за работа като обикновен ръководен кадър, предаде Франс прес.

Сегашният генерален секретар на ООН Бан Ки-мун ще напусне поста в края на 2016 г. след два петгодишни мандата, припомня агенцията.

Проекторезолюцията предвижда Съветът за сигурност и Общото събрание да разпратят до 193-те страни членки покани за представяне на кандидати. Имената на тези мъже или жени и автобиографиите им ще бъдат огласени публично, възможно е да бъдат извикани и на изслушване пред Общото събрание. "Все едно че ООН е многонационална компания, която търси да назначи президент и генерален директор", обяснява дипломат от Съвета за сигурност.

От създаването на ООН през 1945 г. генералните секретари бяха подбирани предимно непублично - от 15-те страни членки на Съвета за сигурност. Избраният един-единствен кандидат бе одобряван от Общото събрание.

В самия Съвет тежаха най-вече гласовете на петте постоянни членки с право на вето - САЩ, Франция, Великобритания, Русия и Китай. Според дипломати, за да има добри шансове, кандидатът е трябвало да разполага с подкрепа от САЩ, да е "съвместим с Русия" (например, да не идва от балтийските страни) и способен да каже две-три думи на езика на Молиер, отбелязва АФП.

За 79 години на поста се смениха 8 души - всичките мъже, при все че по принцип нищо не пречи да има и кандидати жени. В една резолюция от 1946 г. впрочем се говори "достоен мъж" - навремето е било немислимо да се избере жена, обяснява агенцията.

И дума да не става обаче за позитивна дискриминация - ще трябва да се посочи "най-добрият възможен кандидат", "доказал лидерските си способности и умението да ръководи, с дълъг опит в международните отношения, силен дипломатически и комуникационен усет и многобройни езикови дарби", се казва в информацията.

Мнозина смятат, че е крайно време начело на ООН да застане жена. Петиция, лансирана от Колумбия, обедини вече около тази идея близо 40 държави. В Съвета за сигурност Великобритания открито се обяви за избор на жена при равна компетентност на кандидатите.

Споменават се вече и имена: бившата премиерка на Нова Зеландия Хелън Кларк, президентката на Чили Мишел Бачелет и две българки - генералната директорка на ЮНЕСКО Ирина Бокова и еврокомисарката Кристалина Георгиева. В момента нито една от тези жени не е официално в надпреварата и няма единодушна подкрепа за никоя от тях, отбелязва АФП.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят