Русия поиска САЩ да изтеглят стотици дипломати

Русия поиска САЩ да изтеглят стотици дипломати
Русия намали служителите в дипломатическите и консулски учреждения на САЩ във федерацията до 455 души и по този начин той ще бъде изравнен с броя на служителите от руските дипломатически мисии в Щатите. Според неофициална информация стотици американски дипломати ще бъдат изтеглени. 
 
"Говорим не за десетки, а за стотици души дипломатически и технически персонал, които работят в дипломатическите и консулски мисии на САЩ в Русия", твърди източник, цитиран от Ройтерс. 
 
Руската федерация взема ответни мерки, след като Конгресът на САЩ гласува нови санкции срещу нея поради "русофобия", съобщиха от руското външно министерство. 
 
От 1 август Русия забранява на САЩ да използват и складовите помещения на ул. "Дорожная" в Москва и вилата в столичния лесопарк Серебряний бор.
 
В края на декември администрацията на тогавашния президент Барак Обама експулсира 35 руски дипломати и запорира два обекта на руската мисия в САЩ, като спря достъпа на лица от руския персонал до тях, припомня ТАСС.
 
Ако САЩ вземат нови мерки за съкращаване на броя на руските дипломати в страната, Москва ще отвърне с "огледален отговор", посочва външното министерство на Русия.
 
"Запазваме си правото да предприемем на взаимни начала и други мерки, които може да засегнат интересите на САЩ", подчертава руското дипломатическо ведомство.
 
Говорителката на американското посолство в Москва Мария Олсън не каза какви съкращения трябва да бъдат направени, за да се изпълнят последните руски изисквания за броя на персонала. 
 
Тя посочи обаче, че посланик Джон Тафт "е изразил силно разочарование и протест" от руската мярка и е предал уведомлението на руското правителство във Вашингтон за разглеждане". 
 
Зам.-външният министър Сергей Рябков, цитиран от ТАСС, каза от своя страна, че Русия възстановява паритета, "който от дълго време бе нарушен от американците и това, в крайна сметка, бе несправедливо". 
 
Той каза, че обектите на руската дипломатическа собственост в САЩ бяха незаконно иззети от предишната администрация на президента Барак Обама. 
 
"Ние чакахме 7 месеца. Утре се навършват точно 7 месеца. Тази собственост така и не ни беше върната. Опитваха се да ни поставят всякакви неприемливи условия, и накрая чашата на търпението преля", каза Рябков. 
 
Според Ройтерс руските ответни мерки поставят президента Доналд Тръмп в трудно положение, като го принуждават да възприеме твърд курс спрямо Москва или да наложи вето на гласувания от Конгреса закон, с което ще разсърди своята Републиканска партия. 
 
Не е ясно за момента колко точно американски дипломати и други служители ще трябва да напуснат Русия, отбелязва Ройтерс.
 
Служител от посолството в Москва, който отказа да бъде назован поради забрана да се дават изявления за медиите, заяви, че САЩ имат в Русия около 1100 души дипломатически персонал. Това включва руски граждани и американци. Повечето, включително около 300 граждани на САЩ, работят в посолството в Москва, а другите са в консулствата из страната
Споделяне

Още по темата

Още от Свят