Русия показа три маршрута за доставка на нефт от "Ислямска държава" за Турция

Турският отговор: Клевета, разказ, който трябва да бъде представен на руските граждани

Русия показа три маршрута за доставка на нефт от "Ислямска държава" за Турция

Военно-космическите сили на Русия обявиха три основни маршрута за транспортиране до Турция на петрол, добит от терористичната групировка "Ислямска държава" в контролираните от нея територии на Сирия и Ирак. Информацията бе изнесена от заместник-началника на Генералния щаб на руските въоръжени сили Сергей Рудской на специален брифинг в сряда. По-рано турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че световните лидери не вярват, че Анкара върти петролна търговия с "Ислямска държава", но ако това твърдение бъде доказано, той ще си подаде оставката.

Като доказателство в подкрепа на многократно повтаряното от Москва в дните след свалянето на нейния изтребител от Турция твърдение, че всъщност Анкара косвено финансира терористите, руското Министерство на отбраната показа спътникови снимки. На тях според руските военни се виждат колони с бензиновози и големи товарни автомобили, возещи петрол от контролирани от терористите територии към турски пристанища, откъдето суровината се товари на плавателни съдове за преработка в трети държави.

По думите на Рудской снимките показват нагледно как автоцистерните напълно безпрепяствено преминават границите на Сирия и Ирак с Турция. Според предоставената информация западният маршрут излиза на турските пристанища на крайбрежието на Средиземно море, северният води до нефтопреработвателния завод Патма, а източният – до претоварна база в селището Джизре, предава РИА Новости.

Западният маршрут води от петролните полета в района на град Ракка, смятан за "столица" на "Ислямска държава" (ИД), през северозападна Сирия през крайграничните селища Азаз (Сирия) и Рейнхали (Турция) до турските пристанища Дертйол и Искендерун. Трасето се използвало основно нощем, посочват руските военни и показват снимки, направени на 13 ноември в района на Азаз, на които се виждат автоколони от петролни цистерни.

Северният маршрут тръгва от нефтените полета на десния бряг на река Ефрат в региона на сирийския град Дейр ез Зор, който е под контрола на ИД, до нефтопреработвателния завод Батман в Турция. Снимки показват постоянно струпване на бензиновози, очакващи товарене, твърдят руснаците.

Източният маршрут тръгва от петролни находища, разположени в североизточна Сирия и северозападен Ирак през пограничните селища Кара-Чох и Чам-Ханик на сириийска територия и Таван и Захо на иракска до голяма претоварна база в турското селище Джизре. Представена снимка от 30 ноември показва 50 цистерни в Джизре.

Рудской каза, че всеки ден цистерните на ИД превозват до 200 хиляди барела петрол.

Руският заместник-министър на отбраната Анатолий Антонов заяви, че според получени от руските военни данни в транспортирането на сирийски и иракски петрол до Турция са замесени представители на висшето турско ръководство и лично президентът Реджеп Тайип Ердоган. Относно думите на турския държавен глава, че ще подаде оставка, ако се докаже, че Турция купува петрол от ИД, Антонов заяви, че "Ердоган нищо няма да признае дори и лицето му да бъде намазано с откраднатия петрол".

"Ние знаeм цената на думите на Ердоган. Веднъж вече турски журналисти го хванаха в лъжа, че Турция доставя на бойците оръжия под формата на хуманитарна помощ, и журналистите бяха затворени", каза зам.-министърът.

Според него представените сега данни и снимки са само част от информацията за "чудовищните престъпления на турския елит, които директно финансират международния тероризъм". Той добави, че Русия ще продължи да изнася данни за "грабежа на Турция от нейните съседи".

Антонов допусна, че Москва ще бъде обвинена във фалшификация на представените данни и призова Турция да отвори за достъп обектите, които според Русия са център за петролния бизнес на ИД.

Руското военно министерство допълни, че ИД печели около 2 милиарда долара годишно от незаконна търговия с петрол и тези средства се използват за наемане на бойци в целия свят, за снабдяване с оръжие и на бойна техника.

По думите на Рудской обаче руските въздушни удари в Сирия за два месеца са унищожили над 1000 цистерни с петрол на ИД. Той добави, че са нанесени щети на около 40 нефтопреработващи завода. Бомбардировките на Москва са допринесли за двойно намаляване на приходите на терористите от незаконна търговия с петрол - от 3 милиона на 1.5 милиона долара на ден, според твърденията на Рудской.

Той обвини коалицията, оглавявана от САЩ, че не нанася удари по бензиновози и обекти от инфраструктурата на нелегалния нефтодобив на ИД в Сирия.

Американският президент Барак Обама заяви във вторник, че Турция има напредък в затварянето на границата със Сирия, но ИД все още се възползва от пропуските, за да вкарва чуждестранни бойци и да продава петрол, предаде Ройтерс.

Междувременно руското военно министерство заяви, че същите престъпни мрежи, пред които се контрабандира петрол в Турция, се използват за доставки на оръжие, екипировка и обучение на "Ислямска държава" и други ислямистки групировки.

"Според наши надеждни разузнавателни данни, Турция провежда такива операции от дълго време и на регулярна основа. И най-важното, тя не възнамерява да ги спре", каза Сергей Рудской.

Ердоган: Никой няма право да клевети Турция

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отговори на обвиненията като заяви, че никой няма право да клевети страната му, че търгува с "Ислямска държава", предаде Ройтерс.

В реч пред университет в катарската столица Доха, турският президент добави, че не търси по-нататъчно влошаване на отношенията с Москва.

"Турция не е загубила моралните си устои до такава степен, че да купува петрол от терористична организация", заяви Ердоган, като повтори, че е готов да се оттегли от поста си, ако тези твърдения бъдат доказани.

"Всъщност тези, които изричат подобни клевети, трябва да подадат оставка", допълни той.

Същевременно представители на турското правителство заявиха, че обвиненията са безпочвени. Високопоставен член от управляващата Партия на справедливостта и развитието отвърна, че руските твърдения са част от разказ, който трябва да бъде представен на руските граждани.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят