Русия получила предварително одобрение от EUR за реакторите в “Белене”

Руската “Атомстройекспорт” е получила предварителен доклад от европейската организация EUR, че технологията на третото поколение реактори, които ще изгражда в България, съответства на изискванията на Евросъюза за ядрена безопасност. Това заяви в сряда президентът на “Атомстройекспорт” Сергей Шматко. В София той подписа предварително споразумение с изпълнителния директор на НЕК Любомир Велков за строежа на два реактора от по 1000 мегавата за втората атомна централа в България. Стойността на проекта е близо 4 млрд. евро.

Споразумението задължава “Атомстройекспорт” да представи на българската страна официалния документ от EUR и това ще стане в скоро време, обеща Шматко.

От януари 2007 г. започват да текат сроковете за изграждането на двата блока на АЕЦ “Белене” – съответно шест години и половина и седем години и половина, след което ще се начисляват солени санкции за изпълнителя.

Според графика първи блок трябва да заработи в средата на 2013 г., втори – година по-късно.

Основният договор ще бъде подписан в средата на 2007 г., каза Любомир Велков след парафирането на предварителното споразумение, което е с максимална цена от 3,997 млрд. евро. Стойността обаче може да се намали при преките преговори за доставката на оборудване.

Според условията на проекта “Атомстройекспорт”, в която 49.8 процента са контролирани от “Газпром”, ще работи заедно с френската “Арева” и германската “Сименс”.

Парафираният документ бе определен от министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров като “крачка напред към голямата мечта за строеж на АЕЦ “Белене”. Според него в основата на протестите срещу проекта е незнанието на хората за ползите на ядрената енергетика за решаването на проблемите с изменението на климата и осигуряването на енергийната независимост на страната ни.

“Започва голям проект, който ще се изпълнява от десетки хиляди работници от няколко държави”, заяви Владимир Травин, заместник-ръководител на “Росатом”, която е сред акционерите на “Атомстройекспорт” и ще изкупи оборудването в АЕЦ “Белене”, което няма да се използва за строежа на двата блока. Той отбеляза, че компанията работи на българския пазар от 32 години, но за първи път ще участва в местен проект, който е напълно търговски.

“Трогнати сме, че избрахте нашето предложение”, заяви президентът на “Атомстройекспорт”  

Съгласно подписания документ целият обем работи по проекта се разделя на два етапа. Първият стартира веднага и в рамките на година трябва да се изследва строителната конструкция и степента на използване на оборудването на площадката, да се подготви получаването на лиценза за строеж на централата,  както и да се разпределят заявките за изработката на корпуса на реактора, парогенератора и др. оборудване, което се доставя за по-дълъг период от време.

Веднага започват процедурите по избор на българските поддоставчици, които според изискванията трябва да поемат не по-малко от 30 на сто от обема работа. Догодина ще се проведат и търгове за участието на украински фирми, които са традиционни партньори на руската компания и ще имат предимство, както и чешки компании, защото целта ни е максимално бързо да извършим дейностите, каза Сергей Шматко. Ще избираме тези организации, които ни предложат най-изгодни условия, като на различни етапи ще се провеждат търговете за участие на проектантски компании, на строителни фирми и машиностроителни компании, заяви президентът на “Атомстройекспорт”.

До три-четири месеца “Росатом” ще гледа да приключи анализа на наличното оборудване, доставено преди 20 години на площадката в Белене, и да предложи цена на НЕК за изкупуването му, каза зам.-шефът на руската организация Травин.

Главният изпълнителен директор на НЕК заяви, че през следващата година ще е осигурено финансирането на проекта, което ще се набира чрез заеми и участие на чужди акционери в миноритарния дял.

Овчаров отрече твърденията на екоорганизацията “АЕЦ БелеНЕ”, че Евратом не е одобрила заем от 300 млн. евро за старта на проекта. Проведени са разговорите с Евратом за финансирането на строежа на централата и в края на декември ние ще внесем искането за кредит за одобрение в Европейската комисия, заяви министърът на икономиката е енергетиката.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?