Русия потвърди намерението си да вземе 80 на сто от “Белене“

Русия потвърди намерението да вземе 80 на сто от АЕЦ “Белене“. Във вторник вицепрезидентът на компанията изпълнител на проекта "Атомстройекспорт" (АСЕ) – Тимур Бавлаков заяви пред ядрен форум в Сантк Петербург, че се планира създаването на проектна компания за строежа на атомната централа.

Бавлаков добави, че до 80 на сто от бъдещата компания, ще са на Русия и през следващите две години финансирането на проекта ще е за сметка на собствени средства на АСЕ, предаде руското издание РБК..

Така Москва потвърди офертата за отпускане на 2 млрд. евро за “Белене“ срещу дял от 80 на сто, отправена още в края на февруари. Българският премиер Бойко Борисов обаче заяви, че предложението не може да бъде прието, тъй като само с руски пари строежът не може да бъде продължен, а ще се търси и европейски инвеститор.

Все още не е ясно какви действия ще предприеме АСЕ, чийто договор с НЕК за реализацията на проекта изтича в края на март тази година. Компанията ещ има юдидическо основание да поиска неустойки от българската страна, които бяха изчислени от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков на 800 млн. евро..

"Атомстройекспорт" обаче най-вероятно няма да бърза със завеждането на иск за неизпълнение на договор, тъй като българската централа ѝ е особено важна за навлизането на европейския енергиен пазар.

Дружеството очаква да получи разрешение за строежа на "Белене" до началото на 2011 година, добави Бавлаков. АСЕ вече изцяло е разработила техническия проект, поръчала е над 75% от основното оборудване и е подготвила площадката за строителството.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?