Русия пожела да сътрудничи на Полша в Ирак

Русия ще сътрудничи на Полша в рамките на стабилизиращите сили в Ирак, съобщи секретарят на Съвета за национална сигурност към полското президентство Марек Шивец, цитиран от АФП.

В Ирак е имало редица руски структури и затова руският опит може да бъде много ценен за бъдещата ни мисия, посочи Шивец след среща със секретаря на Съвета за национална сигурност на РФ Владимир Рушайло. Той обаче допълни, че руски войници няма да бъдат включени в частите под полско командване.

Според Варшава силите за стабилизация на Ирак са напълно сформирани, но списъкът на участниците остава открит до втората международна среща с участието на двайсетина държави, насрочена за този месец във Варшава. Полша ще отговаря за управлението на район от 80 000 км/кв в централен Ирак между Басра и Багдад.

Частта под полско командване ще наброява най-малко 7000 души, от които 2200 полски войници.

Украинският парламент одобри участието на 1800 войници в тази част. България ще изпрати 500 души, Словакия - 85, а Дания - десетина войници. Към полската част ще се присъединят и румънски и литовски войници, отбелязва АФП.

Споделяне

Още от Свят