Русия правела всичко, за да попречи на “Набуко“

Русия правела всичко, за да попречи на “Набуко“

Руското ръководство прави всичко, за да попречи на реализацията на газопровода “Набуко“, заяви в интервю за вестник “Ханделсблат“ бившият външен министър на Германия Йошка Фишер, който в момента е политически консултант на подкрепяния от Европейския съюз и САЩ проект.

“Руското правителство трябва да освободи икономическите си интереси от политическите амбиции“, посочва политикът в публикуваното в четвъртък интервю.
Според изданието проектите за газопроводите “Южен поток“ и “Набуко“ са конкурентни. Фишер пък посочва, че в дадения случай за Русия става дума не толкова за газ, но и за власт в региона.

Както пише вестникът, Фишер знае, че проектът “Набуко“ в момента е в критична фаза. За да започне строителството и първите доставки да тръгнат, както е планирано, през 2015 г., консорциумът трябва да сключи договори за осигуряване на суровината.

Руската страна торпилира проекта, както може. Тя притиска възможните доставчици като Туркмения, или купува газа на Азербайджан, пише “Ханделсблат“.

Миналия петък стана ясно, че “Газпром“ е подписала с Азербайджан договор за удвояване през 2011 г. до 2 млрд. куб. м годишно на вноса на природен газ, а след това купуваните обеми нов добив да растат без ограничение. Според анализатори целта е Русия да не изгуби контрол над газовия пазар в Европа и да не остане гориво за алтернативни проекти.

Щефан Юдиш, шеф на газовия отрасъл в един от акционерите в “Набуко“ - германската компания RWE, практически успя в края на август да намери доставчик от Ирак, на след намеса на местното правителство подписаният проект, свързан с иракския газ, бе обявен за недействителен.

“Търсенето на доставчици за “Набуко“ е сложна тактическа игра“, пише “Ханделсблат“. Всеки доставчик протака решението си до намирането на други източници. Партньорите в консорциума са убедени, че Туркмения чака в проекта да се включи Азербайджан. Ако пък осигуряването на суровина от Ирак беше успешно, то договорката с Баку би била по-лесна.

Фишер обаче е уверен, че преговорите се развиват все по-позитивно във всяко следващо шестмесечие.

От страна на Русия нееднократно е било заявявано, че не смятат “Набуко“ за конкурентен на “Южен поток“ и че негов проблем е липсата на гарантирани обеми за натоварване на тръбопровода.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес