Русия пред дипломатическа изолация, ЕС обмисля санкции

Русия пред дипломатическа изолация, ЕС обмисля санкции

Русия е изправена пред дипломатическа изолация заради военната инвазия в Грузия. В четвъртък тя не получи подкрепа от азиатските си съюзници, а Франция, която е ротационен председател на ЕС, заяви, че европейските лидери обмислят санкции спрямо Москва, предаде Ройтерс.

Руснаците обвиняват Запада, че засилва напрежението с изпращането на военни кораби в Черно море. Москва заяви, че налагането на санкции заради решението ѝ да признае двата отцепнически грузински района е продукт на "възпалено въображение" и "обърканост".

Групата на седемте най-развити държави осъди "продължаващата окупация на Грузия" от страна на Русия. Групата на азиатските партньори на Русия, оглавявана от Китай, която се събра в таджикската столица Душанбе, не откликна на руския призив да последват примера и да признаят Южна Осетия и Абхазия за независими държави.

Въпреки очакванията на Москва най-близкият ѝ съюзник Беларус да признае двата района, в четвъртък президентът на страната Алещксандър Лукашенко изпрати послание до руския си колега Дмитрий Медведев, в което се изразява само морална подкрепа за решението на Кремъл.

Кризата избухна по-рано този месец, когато Русия предприе мощна контраофанзива, след като Грузия се опита да възстанови контрола си върху Южна Осетия.

Руските сили прогониха грузинските войски от отцепническите райони и освен там, установиха присъствие и в грузински територии. Във вторник Кремъл призна официално независимостта на Южна Осетия и Абхазия.

Кушнер: "Обмислят се санкции"

В четвъртък за пръв път Франция спомена възможността за санкции срещу Москва заради ролята ѝ в руско-грузинската криза. "Обмислят се санкции и много други мерки", заяви френският министър на външните работи Бернар Кушнер.

Той не уточни за какви санкции става дума. Въпросът ще бъде обсъждан на 1 септември, когато в Брюксел ще има извънредна среща на върха на ЕС, посветена на грузинската криза.

"Опитваме да изготвим силен текст, който да покаже нашето категорично несъгласие (със случващото се в Грузия). Разбира се, има и санкции", каза Кушнер.

Руският външен министър Сергей Лавров отхвърли подобна възможност и отбеляза, че Кушнер наскоро също така е допуснал, че Русия може скоро да атакува Молдова, Украйна и Крим. "Но това е възпалено въображение и вероятно то се отнася и до санкциите. Мисля, че е демонстрация на пълна обърканост", коментира Лавров в Душанбе.

Френският министър заяви пред радио Европа 1, че душевното му здраве е наред и добави, че в последно време руската страна проявява излишна нервност. Той също така уточни, че не предлага въвеждане на санкции срещу Русия, но има такива предложения от други страни членки на ЕС.

Черноморски маневри

Докато дипломатическите маневри набират скорост, Москва изрази тревога от засиленото присъствие на западни военни кораби в Черно море – зона, която обикновено е доминирана от руския южен флот.

Два американски военни кораба вече акостираха в Грузия, натоварени с хуманитарна помощ, демонстрирайки подкрепата на САЩ за съюзническата държава. Вашингтон също така е разпоредил флагманът на американския Шести флот "Маунт Уитни" да се отправи към Грузия, също натоварен с хуманитарна помощ.

"Появата на натовски бойни кораби тук, в басейна на Черно море...и решението да се доставя хуманитарна помощ (на Грузия) с бойни кораби на НАТО е нещо, което трудно може да се обясни", заяви говорителят на руския министър-председател Владимир Путин. Той изрази надежда да не се стигне до "пряка конфронтация".

НАТО съобщи, че няма връзка между присъствието на кораби на страни от Алианса в Черно море и грузинската криза. Постоянната морска група номер 1 от бойни кораби на НАТО е на посещение в пристанища и участва в съвместни учения със страни членки с излаз на Черно море от 21 август. Разгръщането на корабите е рутинна дейност, планирана преди повече от година, съобщи НАТО. Турция е била уведомена за преминаване на бойни кораби през Босфора още през юни т.г., "много по-рано от избухването на сегашната грузинска криза".

Групата включва испански, германски и полски кораб, както и американска фрегата. В момента те са в румънското пристанище Констанца, ще имат съвместни учения с български и румънски кораби, а преди да напуснат Черно море, ще посетят пристанище Варна.

Зам.-началникът на руския Генерален щаб Анатолий Ноговицин обаче говори за над 18 плавателни съдове на НАТО, които са в Черно море или се очакват в Черно море.

Руския отговори с изпращането на флагмана на своя Черноморски флот, ракетният крайцер "Москва", към абхазкото пристанище Сухуми, намиращо се на по-малко от 200 км северно от местоположението на двата американски военни кораба.

Дипломатическа изолация

На дипломатическия фронт Москва среща трудности да получи подкрепа за признаването на двата сепаратистки района, след като надеждни нейни съюзници не склониха да последват примера ѝ.

Към момента няма страна в света, която да е признала Южна Осетия и Абхазия, откакто руският президент Дмитрий Медведев подписа указа си във вторник. САЩ и повечето страни от ЕС осъдиха този ход като нарушение на международното право.

Медведев не успя да осигури подкрепа за решението си от Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) – групата на страните, свързваща Москва с Китай и четири бивши съветски азиатски републики.

Страните от ШОС изразяват дълбока загриженост във връзка с възникналото наскоро напрежение по южноосетинския въпрос и призовават страните в конфликта да решат по мирен път съществуващите проблеми, да полагат усилия за помиряване и да способстват за преговори, се казва в приета декларация на форума на ШОС в Душанбе. Дори Китай, който често е поддръжник на Русия в дипломатическите ѝ спорове, изрази умерен критицизъм към действията на Москва и изрази безпокойство от решението ѝ да признае двата района.

Казахстан заяви, че е твърде рано да обмисля признаване на Южна Осетия и Абхазия.

Беларуският президент Лукашенко даде само морална подкрепа с посланието си до Медведев, че при създалата се ситуация Русия не е имала друг морален избор освен да поддържа народите на Южна Осетия и Абхазия и да признае техните права на самоопределение.

САЩ и ЕС настояват Русия да зачита договореното с френско посредничество примирие с Тбилиси и да изтегли войските си от Грузия, включително от буферните зони, които руснаците сами определиха и чиято легитимност се оспорва.

Путин: Вашингтон оркестрира грузинската война

Руският министър-председател Владимир Путин обвини САЩ, че стоят зад конфликта в Грузия, от който да се възползва кандидат-президентът на републиканците Джон Маккейн. В интервю за СиЕнЕн, излъчено в четвъртък, Путин каза, че САЩ са окуражили Грузия да атакува Южна Осетия. Русия нямаше друг избор, освен да навлезе в Грузия, след като някои нейни миротворци в Южна Осетия били убити, каза бившият президент.

Той обяви и икономически мерки срещу САЩ, които, по думите му, нямат връзка с грузинския конфликт. На 19 американски фирми ще бъде забранено да внасят пилешко месо в Русия, защото не отговаряли на здравните стандарти, други 29 са предупредени да отговорят на изискванията, в противен случай също ги очаква забрана.

Анализатори смятат, че с действията си в Грузия Москва цели да възпре западното влияние в района на Кавказ, който е богат на петрол и газ и където минават важни енергийни маршрути от Каспийско море към Запада, заобикалящи Русия.

В четвъртък грузинският парламент прие резолюция, с която призова правителството да скъса дипломатическите отношения с Русия заради признаването на Абхазия и Южна Осетия.

Споделяне

Още от Свят