Русия предлага да финансира българската част на "Южен поток"

Русия предлага да финансира българската част на "Южен поток"

Руският енергиен гигант “Газпром” е готов да плати българския дял при изграждането на “Южен поток”. Целта е строителството на газопровода да започне в определения срок – ноември 2012 г., съобщи БНР.

Заради липсата на средства в бюджета на страната "Газпром" може да поеме финансирането на българския участък от проекта за сметка на бъдещите постъпления от транзитни такси, съобщиха също в събота руски медии. В противен случай монополистът може да не получи навреме решение от борда на директорите на дружеството “Южен поток България” за започване на строителството на газопровода, планирано за 15 ноември тази година.

На 4 юни министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев каза, че София не е готова да подпише споразумението за изграждането на газопровода, защото Русия е предявила нови изисквания към финансовия модел на "Южен поток" преди да се съгласи да намали с 11% цената на природния газ за България.

Руското предложение е 70% от финансирането за строежа на българския участък да бъде от кредит, а останалите 30% да се финансират от партньорите от собствени средства. Ако се стигне до решение Русия да поеме и българската част от инвестициите, тези средства най-вероятно че ще се връщат за сметка на бъдещите постъпления от транзитни такси.

За “Газпром” е изключително важно да бъде подписано споразумението за българския участък в средата на ноември, за да може изграждането на газопровода да започне както е планирано преди края на годината. В началото на месеца шефът на “Газпром” Алексей Милер обяви, че се предвижда още при прокарването на тръбите по дъното на Черно море да започне строежът едновременно на две от общо четирите разклонения на “Южен поток”.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?