Русия предложи “модернизиран“ модел на “Бургас-Александруполис“

Русия предложи “модернизиран“ модел на “Бургас-Александруполис“

На среща в Москва между руските и българските акционери в международната компания изграждане на петролопровода “Бургас-Александрулопис“ е бил представен “модернизиран“ модел на проекта. Това предаде РБК в сряда, цитирайки вицепрезидента на компанията “Транснефт“ Михаил Барков, без обаче да се дадат подробности какво предвижда модернизацията.

От българското финансово министерство информираха, че от “Транснефт“, която е водещият партньор в консорциума от три руски фирми, държащ 51 на сто в проекта, са направили предложение за финансиране на строежа на тръбопровода. Цитиран бе Румен Порожанов, член на Надзорния съвет на международната проектна компания “Трансболкан Пайплайн Б.В”, но ведомството не влезе в детайли по офертата

Договорено било предложението да се разработи детайлно от проектната компания, “така че да бъдат изведени икономическите ползи за акционерите в контекста на евентуалното строителство и експлоатация на петролопровода“, допълниха от Министерството на финансите..

В началото на юли 2010 г. финансовият министър Симеон Дянков, който лично отговаря за нефтения проект, заяви, че руският партньор е предложил предвидената в споразумението схема за проектно финансиране да бъде заменена с предоставяне на корпоративен заем. Не е ясно дали това е дискутирано в сряда в Москва, както и каква е схемата за кредитиране, оферирана тогава от руснаците.

Дянков обаче коментира преди два месеца, че това би било подмяна на междуправителственото споразумение за изграждането на тръбопровода и би отворило вратичка за излизане на страната от проекта, в чиято икономическа изгодност правителството на ГЕРБ все още не е убедено.

В същото време руското издание oilru.com предаде, че от “Транснефт“ са съобщили за отсъствието на разбирателство с България по проекта. В кулоарите на Байкалския икономически форум Барков е заявил, че българската делегация за срещата в Москва е трябвало да се води от Симеон Дянков, “но от българска страна решили да понижат нивото на участие в мероприятието“.

“За съжаление, в последния момент той се отказа от пътуване до Москва и прати началника на кабинета си (Порожанов – бел.ред). Това ниво е прекалено ниско. За съжаление, засега в добрия смисъл, партньорските отношение не се нареждат“, заявил Барков.

За визита на Дянков в Москва заради “Бургас-Александруполис“ съобщиха преди две седмици руски медии, но от ведомството му отрекоха такова пътуване да присъства в плановете му.

България засега е по-скоро негативно настроена към проекта, който би трябвало да заобикаля и да разтовари проливите Босфор и Дарданели от танкерите.  Премиерът Бойко Борисов последно заяви, че дори и да се съгласим нефтопроводът да минава през наша територия, това ще е срещу гаранции за милиарди, че няма да се повтори нефтеният разлив в Мексиканския залив.

Министерството на околната среда и водите върна оценката за въздействие върху околната среда на проекта с препоръка да предложи алтернативна на буйовата технология за претоварване на танкерите с руско гориво, които от Новоросийск трябва да акостират край Бургас, след което суровината да потегли по тръбата към пристанището в Александруполис.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес