Русия предложи на САЩ да нанасят съвместно въздушни удари в Сирия

Сергей Шойгу
Русия предлага на САЩ от 25 май да започнат съвместни въздушни удари в Сирия, заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от ТАСС. 
 
По думите му предложението се отнася за съвместни действия по въздуха срещу отряди на Фронта "Ан Нусра" и други въоръжени групи, които не участват в примирието, а също срещу групи и кервани с оръжие и боеприпаси, които прекосяват незаконно сирийско-турската граница. Няма да се нанасят въздушни удари по граждански обекти и населени места, подчерта Шойгу на заседание на руското министерство на отбраната.
 
Той уточни, че тези мерки ще бъдат предприети със съгласието на правителството в Дамаск, но отбеляза, че Русия си запазва правото едностранно да нанася удари по "международни терористични организации и незаконни въоръжени формирования", които не участват в режима на прекратяване на огъня. 
 
Русия вече е започнала да съгласува със САЩ съвместните операции срещу терористите в Сирия, добави Шойгу. 
 
Споразумението за прекратяване на враждебните действия в Сирия влезе в сила на 27 февруари. Той не обхваща групировките "Ислямска държава" и Фронт "Ан Нусра", както и други групи, обявени за терористични с резолюция на Съвета за сигурност на ООН. 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят