Русия предотвратила заговор за атентати срещу Олимпиадата в Сочи

Службите за сигурност на Русия и отцепилата се от Грузия  република Абхазия са предотвратили чрез съвместна операция  заговор за извършване на терористични атаки по време на Зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 г., предаде РИА "Новости", като се позова на руския Национален антитерористичен комитет (НАК).

Иззети били оръжия, включително преносими зенитноракетни комплекси "Игла" и "Стрела". При операцията на 4 и 5 май на територията на Абхазия са били разкрити десет тайни склада с оръжие, експлозиви, боеприпаси и други средства за извършване на терористични нападения. Освен трите комплекса "Игла" и "Стрела" са конфискувани два противотанкови управляеми снаряда с установки към тях, един миномет с 36 снаряда, огнехвъргачка "Шмел", 29 гранатомета от различни марки, 12 самоделни бомби, 15 противотанкови и противопехотни мини, 655 боеприпаса за гранатомет, 39 гранати и 50 взривателя към тях, снайперска пушка и два автомата, 15 кг тротил, над 10 хиляди патрона от различен калибър, както и топографски карти.

"Федералната служба за сигурност успя да установи, че терористите са планирали през периода 2012-2014 г. да прехвърлят това въоръжение в Сочи и да го използват за извършването на терористични нападения по време на подготовката и провеждането на Олимпийските игри", са казва в съобщението на пресслужбата на НАК.

В него се отбелязва, че още през август 2011 г. в село Пластунка край Сочи органите за сигурност са разкрили и унищожили скривалище, подготвено за складиране на оръжия и взривни вещества, предаде РИА "Новости".

ИТАР-ТАСС допълва, че започналата през август м.г. операция е била за разкриването на т.нар. "абхазки джамаат" - клетка на международната терористична организация "Имарат Кавказ". От руското антитерористично ведомство твърдят, че лидерът на "Имарат Кавказ" Доку Умаров, който поддържал тесни връзки със спецслужбите на Грузия, е координирал цялата дейност по прехвърлянето до района на Сочи на средствата за извършване на терористични актове.

До момента в хода на антитерористичната операция са арестувани три лица от ръководството на абхазката група. В домовете им също били намерени оръжия и боеприпаси.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?