Русия предупреди, че може да насочи свои ракети срещу Европа

Русия предупреди, че може да насочи свои ракети срещу Европа

Русия за пореден път може да насочи свои ракети срещу Европа, ако САЩ не се откажат от разполагането на противоракетен щит в Полша и Чехия, предаде в неделя Ройтерс, цитирайки интервю на Владимир Путин за италианския вестник “Кориере дела сера”.

Президентът на Русия Владимир Путин е дал интервю за избрани медии от страните от Г-8 преди началото на срещата на високо равнище на групата.

Путин признава, че отговорът на Русия може да доведе до възобновяване на надпреварата във въоръжението, но добавя, че Москва няма да носи отговорност за последствията, защото началото е било положено от Вашингтон.

Това изявление президентът на Русия прави дни преди форума на Г-8 в Германия на 6 юни, където наред с другите световни лидери той ще се срещне с американския президент Джордж Буш.

На въпроса за възможното насочване на руски ракети към Европа в случай на разполагане на противоракетния щит от страна на САЩ, Путин отговорил: “Естествено, да”.

“Ако ядреният потенциал на САЩ се разшири върху територията на Европа, ние ще трябва да определим за себе си нови цели в Европа”, цитира думите на Путин италианската медия.

По думите на президента в отговор Русия ще разработи “по-ефективна настъпателна система”.

“Ние разбираме, че това ще доведе до подновяване на надпреварата във въоръжаването, за която ние не носим отговорност. Не ние започнахме да променяме стратегическия баланс, не ние едностранно се отказахме от договора за противоракетна отбрана”.

Руският отговор срещу американския противоракетен щит напомня за времето на Студената война. Миналата седмица Путин отправи гневна риторика към Белия дом, наричайки политиката му “империалистическа”.

Русия обаче стигна и по-далеч, като тества нова балистична ракета в отговор на американските планове седмица преди началото на срещата на Г-8. Според руското командване на въоръжените сили подобни ракети ще бъдат достатъчни за осигуряване на сигурността на Русия в близките 40 години.

Заплахите на Путин, че ракетите отново могат да бъдат насочени към европейски цели, носи чисто политическо послание, но има и няколко практически измерения.

Дори след края на Студената война Русия продължи да поддържа готовност за достигане на европейски и американски цели. Възможността балистични ракети да ударят по частични цели е технически лесна задача, която може да се извърши за минути.

“Стратегическият баланс на Запад е нарушен”, казва Путин, като добавя, че Русия трябва да създаде система за противодействие на оръжията на САЩ.

По повод на предстоящата среща на високо равнище на Г-8, германският канцлер Ангела Меркел заяви за списание “Дер Шпигел”, че разполагането на противоракетна отбрана от страна на САЩ не е насочено срещу Русия, която също трябва да участва в проекта.

“За мен участие означава не само информация, но и сътрудничество”, каза Меркел.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?