Русия предупреди ЕС да не прави със Сърбия същата грешка като с Украйна

Русия предупреди ЕС да не прави със Сърбия същата грешка като с Украйна

С поставянето на Сърбия пред избора "или с Русия, или със Запада" Европейският съюз прави същата грешка, която е довела до украинската криза, разединявайки обществото в Украйна, предупреди руският външен министър Сергей Лавров.

В интервю за телевизия "Евронюз" Лавров каза, че Сърбия има изключително добри отношения с ЕС и НАТО, а същевременно има и споразумение за свободна търговия с Русия, започнала е преговори за влизане в зоната за свободна търговия на Евразийския икономически съюз и поддържа контакти с Организацията на Договора за колективна сигурност.

"Смятам, че това е абсолютно нормален път за развитие на външните връзки на Сърбия", каза Лавров. Добрите отношения с Русия обаче могат да бъдат нарушени, ако Сърбия влезе в Европейския съюз, тъй като за да се присъедини към общността, балканската държава трябва да приеме външната политика на съюза. Преди няколко години ЕС наложи санкции на Русия заради анексирането на Крим. Сред условията за присъединяването на Сърбия към ЕС е и признаване на Косово.

"В съвременния свят такива ултиматуми са крайно непристойни и не подобават на структура като ЕС. Ако погледнете, на Балканите няма нито една страна, в която американските и европейските посланици да не настояват за прекратяване на приятелството с Русия", каза руският министър.

Лавров изрази надежда, че Западът е видял грешките, които е направил с Украйна, особено като се вземе предвид, че в тази страна в момента не управлява президентът, а "радикално военно течение".

Споделяне

Още от Свят